ŽELE GRADITI NOVI RAZVITAK Tvrtku Monetize AD hrvatski portal naziva prevarom, a istražuje ih i sarajevsko Tužiteljstvo

Razvitak monetize

Tvrtka Monetize AD iz Sarajeva, kao što je portal Hercegovina.info već pisao ima planove preuzeti ruševinu Razvitka u centru Mostara i tu izgraditi poslovno-stambeni kompleks.

U ovaj posao Monetize AD ulazi zajedno sa partnerskom tvrtkom Social net, udruženi u novoosnovanu MoNet group, a za ovu investiciju imaju blagoslov gradskih vlasti Mostara. Naime već se dvije godine redovno sastaju sa gradonačelnikom Marijom Kordićem i predsjednikom Gradskog vijeća Salemom Marićem.

"Trenutno rješavamo imovinske izazove na tom lokalitetu, tamo ima 60-ak stanova koje treba riješiti, ima nešto državne i privatne imovine koju treba investitor riješiti. Na tom projektu svi zajedno radimo jer je on u više aspekata u interesu grada Mostara. U procesu smo, a što se tiče rokova za rušenje, treba nam akt o demoliciji objekta. Ostajemo u okvirima zakona, držat ćemo se procedura a gledati da ne traje vječno već da imamo neku dinamiku kako bi se to riješilo u neko pristojno vrijeme", odgovorio je portalu Hercegovina.info o stanju u Razvitku gradonačelnik Mario Kordić.

Međutim, mediji u regiji sve više ističu upitne poslovne prakse tvrtke Monetize AD.

Optuženi za manipulativne taktike i širenje nesitinitih informacija

Prvi su o njima, početkom 2022. pisali portali Raskrinkavanje i FakeNews Tragač. Taksativno je navedeno kako se bave prodajom proizvoda zvanih GoSlim, HyperTea, Prostamid, Parazol i DiaTea preko stranice kompanije Limited Charm, a koji se na drugim internetskim stranicama promoviraju manipulativnim taktikama i neistinitim informacijama.

Autori tvrde kako se "Reklame za ove proizvode se u različitim oblicima prikazuju na brojnim portalima u regiji. Te reklame korisnike/ce vode na desetine, možda i stotine web stranica koje sadrže izmišljene recenzije i ispovijesti zadovoljnih korisnika/ca, izmišljene intervjue sa poznatim ličnostima koje preporučuju proizvode, lažne preporuke liječnika, kao i fotošopirane “certifikate” o navodnim testiranjima proizvoda. Na takvim stranicama ne postoje nikakve informacije o proizvođačima i distributerima takvih proizvoda". 

Monetize AD tužio novinare za 1.3 milijuna KM

Autore članaka kontaktirali su novinari Indexa sa pitanjem što je uslijedilo nakon objave ovih članaka. Ispada kako je Monetize AD ove portale tužio za ogroman novac, kao odštetu traže čak 1.3 milijuna maraka.

"Nakon objave naših tekstova 'Izmišljeni intervjui, recenzije, preporuke i fotošopirani certifikati: Kako se prodaju magični preparati nepoznatog porijekla' i 'Kompleksna mreža firmi na Balkanu: Ko stoji iza manipulativne prodaje različitih preparata?' kompanija MonetizeAd je Općinskom sudu u Sarajevu protiv nas podnijela tužbu za klevetu, kažu novinari Emir Zulejhić i Amar Karađuz.

"Tužbom je potraživan neuobičajeno velik iznos naknade za materijalnu štetu (1.300.000 BAM) koju je naš 'klevetnički' tekst navodno prouzrokovao, zbog čega se ona može smatrati i SLAPP tužbom. Sud je tužbu odbacio, a trenutno je u tijeku žalbeni postupak", riječi su Karađuza i Zulejhića.

Novinare Indexa zanimalo je i kakav je bio bio društveni učinak objavljenih tekstova. Objasnili su da su tekstovi imali dobar odjek u javnosti, među najčitanijim su tekstovima na portalu.

"To nam pokazuje da dio publike koja svakodnevno nailazi na sumnjive promotivne sadržaje preparata kompanije MonetizeAd na internetu odluči dodatno istražiti proizvode koji se promoviraju i kompaniju koja ih proizvodi, prilikom čega nailaze na naše tekstove".

Reakcije nadležnih institucija nakon njihovih tekstova, dodaju, nisu uslijedile.

Krađa identiteta, certifikati niske rezolucije, laganje o svojstvima proizvoda...

"Pored obmanutih građana i građanki, javljali su nam se i doktori/ce, profesori/ce i drugi eksperti/ce te osobe iz javnog života koji su primijetili da je njihov identitet zloupotrebljen na internetu za prodaju tih ili drugih sličnih proizvoda. Napominjemo da postoji više kompanija koje se koriste manje ili više istom strategijom promocije i prodaje različitih proizvoda i teško je - nekada i potpuno nemoguće - utvrditi točno o kojoj kompaniji je riječ u svakom pojedinom slučaju.

U nekoliko slučajeva su nas kontaktirali i drugi mediji koji su izvještavali o lažnim oglasima i zloupotrebi identiteta javnih ličnosti, ali odjek koji su naši tekstovi imali u drugim medijima je skoro pa zanemariv. Ono što također nije uslijedilo nakon naših tekstova jesu reakcije nadležnih institucija", kazali su oni.

Novinari portala Index.hr naručili su proizvod za 39 eura i krenuli u dubinsko istraživanje poslovanja ove tvrtke koje je u najmanju ruku sumnjivo.

Oni pišu kako iza ove tvrtke stoje osnivači i vlasnici- poduzetnici Ajdin Brković i Mersad Vejzović.

Kompanija je u 2022. uprihodila 50.2 milijuna konvertibilnih maraka (25 milijuna eura). U isto vrijeme ona se, kako piše index, lažno oglašava, odnosno tvrdi da proizvodi koje prodaje liječe bolesti. Međutim, to je samo vrh sante leda, tu je i priča o krađi identiteta i gomili generiranih stranica za koje iz ove kompanije tvrde da nemaju veze s njima, a prodaju iste proizvode.

Kompletno istraživanje Indexa možete pročitati OVDJE.

Tužiteljstvo u Sarajevu provjerava Monetize AD

Index je pitao i Federalno Ministarstvo unutarnjih poslova BiH je li ova tvrtka ikad bila dio njihove istrage.

"Federalna uprava policije je podnijela Izvještaj o počinjenom kaznenom djelu Županijskom tužiteljstvu Županije Sarajevo, protiv ovlaštenih osoba gospodarskog subjekta 'Monetize Ad' d.o.o. Sarajevo i njegove podružnice 'Limited Charm' d.o.o. Istočno Sarajevo.

Upućujemo Vas da se za sve dodatne informacije obratite nadležnom Županijskom tužiteljstvu Županije Sarajevo", odgovorili su iz Ministarstva za Index.

Zatim su se obratili i Županijskom tužiteljstvu Županije Sarajevo.

"U nevedenom predmetu Tužiteljstva KS vrše se provjere navoda iz prijave. S obzirom na fazu u kojoj se predmet nalazi, tužiteljstvo ne može davati više informacija", odgovorili su.

Sarajevski portal tvrdi da su financirali kampanju Irfana Čengića

No ni to nije sve. Istodobno se na portalu Valter pojavio članak u kojem autori iz istraživačkog tima portala tvrde kako je vlasnik monetize AD donirao ogroman novac za načelničku kampanju SDP-ovog Irfana Čengića koji je postao načelnik Općine Stari Grad Sarajevo. Novinari Valtera tvrde kako je zauzvrat Ajdinu Brkoviću, vlasniku Monetize obećao kako će mu srediti atraktivno zemljište za gradnju hotela na izletištu Barice.

Iako je ulazak investitora u projekt revitalizacije Razvitka u Mostaru apsolutno poželjan, najprije zbog stanara koji već duže od 2 desetljeća čekaju povrat svojih stanova, zatim zbog samog izgleda urbane gradske zone, novih prilika za poboljšanje poslovanja i novih stambenih kvadrata, ostaje nepoznanica kako je uopće došlo do suradnje Grada Mostara i ove kompanije?

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.