ZDENKO ĆOSIĆ Iza nas izazovna godina, ali smo održali proračun stabilnim

Zdenko Ćosić
Ilustracija / hercegovina.info

Protekla godina složiti će se mnogi bila je teška. Zdravstvena kriza zatvorila je zemlju, te je uzročno-posljedično nastupila financijska. U proračunima se bilježe minusi, te nas je zanimalo kakvo je stanje u ZHŽ-u, koji je u korona krizi brzo reagirao, te blagovremeno pomogao tamošnje poduzetnike, za razliku od HNŽ-a koji je to učinio znatno kasnije. 

"Možemo reći da su u odnosu na proračunske prihode iz 2019. godine, proračunski prihodi Županije Zapadnohercegovačke u 2020. godini u određenom padu, a sve kao posljedica manje ekonomske aktivnosti, prouzrokovane pandemijom koronavirusa što se odrazilo na slabije punjenje Proračuna za 2020. godinu.

Ovdje prvenstveno mislim na pad prihoda od poreza na dodanu vrijednost (PDV), a u manjoj mjeri poreza na dohodak i poreza na dobit. Također je došlo do određenog pada neporeznih prihoda, primjerice pristojbi. Navedeni pad po prihodovnoj strani proračuna ublažen je kreditom Međunarodnog monetarnog fonda koji je dobila Bosna i Hercegovina, iz kojeg je na ime financijske pomoćima saniranje posljedica nastalih uslijed navedene pandemije u vidu garanta, ŽZH pripalo 8,3 milijuna konvertibilnih maraka”, kaže za hercegovina.info premijer ZHŽ-a Zdenko Ćosić.

Ističe da se vlastitim proračunskim uštedama, temeljem Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih pandemijom bolesti koronavirusa na području ŽZH i održanju stabilnosti Proračuna ŽZH u iznosu od oko 760.000 maraka, nastojala održati ravnoteža između prihodovne i rashodovne strane Proračuna za 2020. godinu. 

“Obzirom na u svakom smislu, izazovnu godinu, treba reći da je Proračun ŽZH za 2020. stabilan, a s tim da ovisno o revitalizaciji gospodarske aktivnosti, može se očekivati dodatna stabilizacija Proračuna za 2021. godinu."

Kada je u pitanju pomoć gospodarstvenicima Ćosić kaže kako, imajući u vidu smanjen kapacitet Proračuna za 2020. godinu, iz naprijed navedenih razloga, Vlada ŽZH je kao predlagatelj Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih pandemijom bolesti koronavirusa na području ŽZH i održanju stabilnosti Proračuna ŽZH predvidjela neke od mjera pomoći".
"Neke od mjera su oslobađanje plaćanja dijela tekuće godišnje koncesijske naknade i plaćanje zakupnine za zakup šumskog zemljišta, te financiranje najniže net plaće na razini FBiH za travanj i svibanj 2020. godine za djelatnosti kojima je zapovijedima Županijskog stožera civilne zaštite zabranjen rad, odnosno rad onemogućen ili znatno otežan zbog posljedice uzrokovanih pandemijom koronavirusa kroz uštede ostvarene također temeljem predmetnog Zakona".

Što se tiče oslobađanja mladih parova od plaćanja poreza na prvu nekretninu Ćosić je kratko kazao kako je zakon tu jasan.

"Sukladno članku 5. Zakona o porezu na promet nekretninama obveznik plaćanja poreza na nekretninu pri kupoprodaji je prodavatelj nekretnine". U HNŽ-u pak porez na nekretninu plaćaju kupci, pa i tako i mladi bračni parovi.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.