VLADA DONIJELA ODLUKU Evo koliko košta školarina na fakultetima u Republici Srpskoj

studentica

Vlada Republike Srpske donijela je odluku o visini školarine za redovne studente na studijskim programima prvog i drugog ciklusa studija na javnim visokoškolskim ustanovama za akademsku 2024/25. godinu.

Vlada donosi odluku o visini školarine za redovne studente koji sufinanciraju svoje školovanje, za studijske programe prvog i drugog ciklusa studija na javnim visokoškolskim ustanovama za svaku akademsku godinu. Visine školarina su shodno prijedlozima javnih visokoškolskih ustanova – na razini prethodne akademske 2023/24. godine, imajući u vidu značaj školarina na standard najšireg sloja studentske populacije, prenosi BHRT.

Odlukom se utvrđuje se visina školarine u akademskoj 2024/25. godini, za:

redovne studente koji sufinanciraju svoje školovanje na studijskim programima prvog i drugog ciklusa studija, na javnim visokoškolskim ustanovama u Republici Srpskoj, koji su upisani u skladu sa ranije važećim Zakonom o visokom obrazovanju („Službeni glasnik Republike Srpske“, br. 73/10, 104/11, 84/12, 108/13, 44/15, 90/16, 31/18, 26/19 i 40/20);

redovne studente na studijskim programima prvog i drugog ciklusa studija koji obnavljaju godinu u kojoj su financirani iz proračuna Republike Srpske, koji su upisani u skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju („Službeni glasnik Republike Srpske“, broj 67/20).

Visina školarine za redovne studente, na studijskim programima prvog ciklusa studija, određuje se u sljedećim iznosima:

za studijske programe na medicinskim fakultetima, studijske programe glazbene umjetnosti, likovne umjetnosti i dramske umjetnosti (osim smjerova: animirani film; FTV i produkcija) - 660 KM,
za studijske programe dramske umjetnosti – animirani film; FTV (režija, kamera, montaža) i produkcija - 1.500 KM,
za studijski program dramske umjetnosti – smjer produkcije - 1.000 KM,
za sve ostale studijske programe - 440 KM.

Visina školarine za redovne studente na studijskim programima drugog ciklusa studija, određuje se u sljedećim iznosima:

za studijske programe likovne umjetnosti - 1.500 KM,
za studijske programe glazbene umjetnosti - 1.500 KM,
za studijske programe dramske umjetnosti – 3.000 KM,
za sve ostale studijske programe – 880 KM.

Oslobođeni plaćanja

Ovom odlukom, a u skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju je predviđeno da plaćanja školarine budu oslobođeni redovni studenti prvog i drugog ciklusa studija koji su prvi put upisali prvu godinu prvog i drugog ciklusa studija na javnim visokoškolskim ustanovama u akademskoj 2020/21. godini.

Plaćanja su oslobođeni i:

studenti - djeca poginulih i nestalih boraca VRS,
studenti - djeca ratnih vojnih invalida VRS I i II kategorije,
studenti - invalidi VRS od I do V kategorije,
studenti s invaliditetom i
studenti - djeca bez oba roditelja.