VINOGRADARI NE PAMTE TEŽU GODINU U Ljubuškom je grožđa sve manje, a cijene su sve više

Berba trganje vinograd
Hercegovina.info

Ova godina donijela je izazove i teškoće za sve proizvođače vina i rakije u Ljubuškom. Kako bismo bolje razumjeli ovogodišnje probleme portal hercegovina.info porazgovarao je s magistrom agronomije Josipom Hercegom.
 
Nepovoljni vremenski uvjeti stvaraju izazove za vinogradare.

"Ova godina je izrazito loša, kao što ste se i sami mogli uvjeriti. Svibanj je bio izrazito kišan, a ni ovi ostali ljetni mjeseci nisu baš mnogo zaostajali za njim. Ovo ljeto je bilo pogodno za razvoj bolesti čije su spore bile cijelo ljeto prisutne u vinogradu i vremenske prilike su pogodovale razvoju bolesti, čija je aktivnost počela vrlo rano u svibnju i nastavila se kroz iduće mjesece. Odavno nije bila teža godina za vinogradare", naglasio je Herceg, ističući ozbiljnost situacije.

Berba trganje vinograd
 
Vinogradarima i proizvođačima rakije ova godina je donijela niz izazova, uključujući i potencijalne gubitke prinosa i kvalitete. Što se tiče općine Ljubuški, od početka kretanja vegetacije vinove loze pa gotovo cijelo ljeto, stvoreni su povoljni uvjeti za razvoj različitih patogena. Situacija se dodatno pogoršavala zbog čestih kiša koje su mjestimično bile praćene čak i jakom tučom. Takvi vremenski uvjeti znatno su otežali ionako zahtjevan posao za vinogradare i samim time ugrozili i proizvodnju.
 
Najzahtjevnija godina prije ove bila je 2014., kada je plamenjača zahvatila vinograde, iako ne u ovolikoj mjeri kao što je to slučaj ove godine.

"Ovaj put, bolest se pojavila pred i tijekom same cvatnje vinove loze, trenutka kada je biljka posebno osjetljiva. S obzirom na ranjivost vinove loze u toj fazi, urod će nažalost snositi negativne posljedice", kazao je Herceg.

Berba trganje vinograd
 
Kako sugovornik tvrdi, u normalnim okolnostima koji uključuju pravilne vremenske uvjete, vinogradari obično vrše tek 5 do 6 prskanja protiv bolesti i štetočina na godišnjoj bazi kako bi održali svoje vinograde u stopostotnom zdravlju. Međutim, ekstremne godine poput ove zahtijevaju znatno veći trud. S obzirom da je cijela godina bila izrazito teška, ovisno o mikrolokaciji, vinogradari su bili prisiljeni na čak 8 do 10 prskanja kako bi se nosili s agresivnim napadom patogena i osigurali što bolji prinos.
 
Značajan skok cijena.

Budući da se u proteklih nekoliko godina znatno uvećala potražnja za autohtonim sortama grožđa poput Žilavke i Blatine, a uzevši u obzir da je ova godina bila iznimno nepovoljna za uzgoj, došlo je do povećanja pritiska na kapacitete i resurse proizvođača vina i rakije.

Komentirajući situaciju, Herceg ističe: "S obzirom na činjenicu da je ova godina bila nepogodna za uzgoj, proizvođači vina i rakije našli su se u velikim problemima. Nedostatak kvalitetnog grožđa za proizvodnju vjerojatno će ozbiljno utjecati na njihove planove, ali i prihode"

Berba trganje vinograd
 
Zbog cjelokupne situacije cijene grožđa će biti skuplje i do 70 % u odnosu na prošlu godinu. Gotovo je sigurno da će ovakav skok u cijeni rezultirati poskupljenjem finalnih proizvoda. Cijene dosežu čak 2.5 KM po kilogramu, dok su prošle godine varirale od 1.20 KM do 1.50 KM po kilogramu.

"Kako proizvođači moraju nadoknaditi povećane troškove za nabavku grožđa, gotovi proizvodi će vjerojatno doživjeti rast cijena. Potrošači će, dakle, osjetiti ovaj utjecaj kroz skuplje cijene za svoje omiljene vinske proizvode", kazao je Herceg.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.