VELIKI SKOK Kilogram pečene janjetine u Hercegovini i do 60 maraka, evo po koliko je prodaju domaći proizvođači

Janjetina
Hercegovina.info

Kilogram pečene janjetine u Hercegovačkim restoranima prodaje se po cijeni i do 60 konvertibilnih maraka. Rezultat je to skoka ulazne cijene svježe janjetine koja je u posljednje dvije godine znatno porasla.

Kako za Hercegovina.info kažu hercegovački mesari poskupljenje jednog od omiljenih jela u Hercegovini krenuo je još za vrijeme Božića 2021. godine. 

"U to vrijeme cijena je bila 12 maraka, a danas je ona skuplja za više od 50 posto. Cijena cijelog janjeta po kilogramu je 18,95 KM, dok je ono isječeno skuplje za tri marke, odnosno cijena mu je 21,95 KM", kaže nam mesar iz mesnice Karliko Mirko Odak.

Janjetina

Ističu kako potreba kod kupaca u posljednje vrijeme i nije velika.

"Tu se ne možemo pohvaliti. Ukoliko danas trenutno uđete u deset mesnica, mislim da će te janjetinu pronaći tek u jednoj. Nešto veću potražnju imamo za vrijeme blagdana i prigoda što je i očekivano", kaže ovaj mesar.

Janjetina kod domaćih proizvođača simbolično je jeftinija.

"Uglavnom se cijena kod svih kolega koji se bave ovim poslom kreće oko 18 maraka po kilogramu, pa je takva i kod mene", kaže nam jedan od uzgajivača iz Čapljine.

Janjetina

Poskupljenja su stoga neminovna i u restoranima.

Tako ćete za kilogram janjetine u Jablanici ili u Mostaru za kilogram pečene janjetine platiti i do čak 60 maraka, što je ponovno za 50 posto više nego je to bilo prije nekoliko godina kada je cijena iznosila 30 KM po kilogramu.

Kilogram lešo janjetine iznosi pak 52 KM.

Budući da se janjetina u restoranu ne jede sama, već uz nju naravno dobijete i krumpir kao prilog, te salatu i kruh, skočila je i sama porcija s obzirom na skok i ostalih ulaznih namirnica.

Tako je primjerice 2021. godine u hercegovačkim restoranima porcija za jednu osobu iznosila 12 KM, prošle godine 15 KM, dok se ona danas kreće oko 18,5 KM.

No, unatoč svemu posla ima. Iako postaje jelo koje trenutno nije baš za svačiji džep, navike ostaju navike. Onaj tko se odluči otići pojesti dobro janjetinu s ražnja to će i učiniti jer ona i nije jelo koje se jede baš svaki dan.

S druge strane janjetina s ražnja prodaje se uglavnom u restoranima koji se nalaze uz cestu, pa brojni putnici i strani gosti koji dolaze u našu zemlju jednostavno ne mogu odoljeti, a ove cijene za njih su pristupačne s obzirom na njihov životni standard.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.