FOTO/VIDEO  VASKRS U MOSTARU Pravoslavci prvi put slavili u Sabornoj crkvi od 1992. godine

Vaskrsna liturgija u Mostaru

Vaskršnja liturgija ove se godine služila u Sabornoj crkvi Svete Trojice u Mostaru u ponoć, prvi put nakon njenog rušenja 1992. godine.

Kako kažu iz SPC-a Mostar, u hramu je od početka obnove simbolično služeno samo na slavu hrama, ali najveću simboliku ima služenje na Vaskrs, jer ova crkva očekuje uskrsnuće nakon stradanja.

"Stvorili su se kakvi-takvi uvjeti da se mogu održati bogosluženja u Sabornom hramu i upravo na najveći i najradosniji kršćanski praznik Vaskrs opredijelili smo se da s našim vjernim narodom budemo na mjestu stradanja i mjestu vaskrsenja, a to je Saborni hram Svete Trojice", priopćili su iz SPC-a Mostar.

Cijeli veliki tjedan liturgije su se služile u Sabornom hramu, a u subotu navečer u 23:00 sata je pashlano jutrenje, a u ponoć je bila vaskršnja liturgija.

Sinoć je pročitana Vaskršnja poslanica patrijarha srpskog g. Porfirija i objavljena najradosnija vijest narodu ''da je Krist uskrsnuo, da je smrt pobijeđena, da nema očaja i beznadežnosti, da je svaka duša izbavljena iz jada, da je radost i ljubav prema svakom čovjeku naš ulazak u Carstvo nebesko. Hristos vaskrse - Vaistinu vaskrse!'', poručeno je iz Mostara. 

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.