Valjan podnio ostavku na mjesto direktora bolnice ‘Dr. fra Mato Nikolić’, kolege iz stranke ga ismijavale

dr. Velimir Valjan
Dnevni list

Velimir Valjan, direktor bolnice ‘Dr. fra Mato Nikolić’ u Novoj Biloj podnio je ostavku. Valjan je kirurg, stručni i moralni autoritet, direktor je već dva desetljeća, te je jedan od najzaslužnijih uz Dragu Džambasa, inače ratnog načelnika saniteta u Lašvanskoj dolini, za to što uopće postoji bolnica Dr. fra Mato Nikolić. Inače, ta bolnica je jedina u BiH koja je pozitivno poslovala, piše Dnevni list.

Prema njihovim saznanjima, Valjan se na ovaj potez odlučio iz više razloga, ponajprije zbog iscrpljenosti, ali i zbog nedavnih dešavanja u Općinskom odboru HDZ-a BiH Travnik. Naime, uoči Uskrsa općinski vijećnici iz HDZ-a BiH, zajedno sa svojim partnerima iz SDA su izglasali sramotno povećanje paušala u OV Travnik, a doktor Valjan jedini se od HDZ-ovaca žestoko usprotivio toj odluci. Nakon toga je, kako doznaju novinari, bio izložen pritiscima i omalovažanjima mlađih kolega iz HDZ-a. Svoju ostaku Valjan je uputio ministarstvu zdravstva još prije mjesec dana.  

Podsjetimo, Općinsko vijeće Travnik usvojilo je odluku o uvećanju vijećničkih paušala, čiji će mjesečni bruto iznos, umjesto 405 maraka, iznositi nešto više od 462 maraka. Paušali predsjednika klubova političkih stranaka uvećani su sa 462 maraka, na bruto iznos od oko 520 maraka. Toliku plaću bi poželjeli mnogi Travničani zaposleni u privatnome sektoru. Odluku su izglasala 22 vijećnika bratskih stranaka HDZ-a BiH i SDA, osim dr. Valjana koji je smogao snage oteti se iz kandži bestidnika.