UMIROVLJENICI ZA VOLANOM Iz BiH je već otišlo oko 6000 vozača, a na odlazak ih se sprema još

trudnica, suprug, zaboravio, vozači, vozačka dozvola

Vijest da će Njemačka od 1. kolovoza priznati vozačke dozvole svih kategorija iz Bosne i Hercegovine zabrinula je vlasnike prijevozničkih poduzeća. Strahuju da će i preostali profesionalni vozači napustiti našu zemlju, te da neće imati tko da radi. Kažu da je Bosnu i Hercegovinu u posljednjih pet godina napustilo više od 6.000 vozača.

U zemljama Europske unije plaće profesionalnih vozača veće su i do tri puta nego u Bosni i Hercegovini i to je osnovni razlog zbog kojeg se odlučuju na odlazak i rad u inozemstvu. Priznavanjem vozačkih dozvola u Njemačkoj, odlazak će im biti znatno olakšan. Prijevoznici se već hvataju za glavu. Kažu, profesionalni vozači, odavno su deficitaran kadar, zbog čega su bili primorani da angažiraju umirovljenike.

"Može se očekivati u kolovozu ogroman odliv profesionalnih vozača, a mi već imamo ogroman problem i deficit. Ne znam tko će ostati ovdje i hoćemo li imati dovoljan broj mladih vozača, jer već sada u mnogim prijevozničkim poduzećima voze umirovljenici", napominje predsjednik Udruženja prijevoznika za međunarodni i unutrarnji transport Republike Srpske (RS) Nikola Grbić, prenosi federalna.ba.

Uvjeti za odlazak vozača u europske zemlje ranije su bili kompliciraniji, jer su morali polagati KOD 95 ili mijenjati vozačke dozvole za one iz Srbije ili Hrvatske. Nitko od profesionalnih vozača nije htio stati pred kameru, ali su u neformalnom razgovoru rekli da su im duga zadržavanja na granici jedan od najvećih problema. Nisu zadovoljni ni plaćama jer, kako kažu, rade jedan od najtežih i najodgovornijih poslova.

U Gospodarskoj komori RS smatraju da je neophodno mijenjati zakonske propise. "Možemo govoriti o osposobljavanju vozača, o pokušavanju da se zadrže ili da se privuku novi, kroz neke zakonske mjere, kroz razgovor sa gospodarstvenicima, da se priča o mogućem povećanju plaća, kako bi se ti isti radnici zadržali u BiH", navodi glasnogovornik Gospodarske komore RS Dejan Rauš.

Ne odlaze samo vozači, već svi koji imaju priliku, upozorava ekonomski analitičar Zoran Pavlović. Razlog napuštanja BiH nije samo ekonomska, već i politička nesigurnost: "Sve to čini nezadovoljstvo ljudi, koji traže neke druge uvjete, normalne za život. Ovdje smo u situaciji da nemamo novih investicionih projekata. Vlast ne radi ništa da olakša život građana".

Bosnu i Hercegovinu u posljednjih pet godina napustilo je oko 6.000 profesionalnih vozača, a 1.400 poduzeća preregistriralo je djelatnost u nekoj od zemalja Europske unije. O priznavanju vozačkih dozvola iz BiH u Njemačkoj i dvojnom državljanstvu, sa šeficom diplomacije Annalenom Baerbock i članovima kabineta njemačkog kancelara Olafa Scholza, razgovarao je Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova BiH, piše federalna.ba.