U BiH godišnje umre 60 žena od karcinoma grlića maternice, građani i dalje skeptični oko cjepiva protiv virusa HPV

vakcine

Bosna i Hercegovina se nalazi na visokom drugom mjestu u Europi po učestalosti obolijevanja od karcinoma grlića maternice, a godišnje u Federaciji Bosne i Hercegovine umre oko 60 žena. Uvođenjem cjepiva protiv HPV i podizanjem svijesti o potrebi intenziviranja preventivnih pregleda žena započinjemo borbu protiv ovog virusa, ali ipak, ovakva ideja ne nailazi na najbolji odziv mladih kod nas.

Suprotno tome, prema istraživanjima, smatra se da je oko 60 posto žena već zaraženo jednim ili više tipova ovih virusa, no samo njih 4-6 posto imat će patološki papa test. O razlozima zašto je zainteresiranost i dalje na nezavidnom nivou, je li zbog cijene samog cjepiva ili male informiranosti o ovom problemu, dobili smo podatke iz Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine, a sve je prokomentirao i dr. med. Ivan Musa.

„Postoji zainteresiranost za cjepiva protiv HPV, međutim najviše među djevojkama. Naša preporuka je cijepiti djevojčice u dobi 13-14 godina, odnosno prije stupanja u seksualne odnose kada je učinkovitost cjepiva veća. Radimo na tome da informiramo stručnu javnost i upoznamo stanovništvo s ovim cjepivom. Potrebno je uložiti još dosta predanosti da se iskomunicira s roditeljima i djevojčicama i upozna ih se sa ovim virusom i s omogućenom zaštitom od istog i na kraju uspješno provede cjepljenje“, kazao je Senad Dorić, glasnogovornik Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine, za Hercegovina.info.

vakcine

U tri županije obuhvaćene Pilot programom (TŽ, ZDŽ i HNŽ) cijepljeno je preko 400 djevojčica s prvom dozom cjepiva protiv HPV-a. Cijepljenje drugom dozom planirano je u ovom mjesecu.

„U Federaciji Bosne i Hercegovine nabavljeno je 1000 doza cjepiva protv HPV za Pilot program koji je bio uvod u imunizaciju protiv HPV u Federaciji Bosne i Hercegovine, a koje su bile raspoređene za cijepljenje djevojčica iz tri županije i to Tuzlanska (DZ Gračanica), Zeničko-dobojska (DZ Zenica) i Hercegovačko- neretvanska županija (DZ Mostar). Trenutno smo u nabavci dodatnih 2000 cjepiva za proširenje ovog programa u cijeloj Federaciji Bosne i Hercegovine“, kazao je Dorić.

Cijepljenje protiv HPV-a je preporučeno djevojčicama i djevojkama, kao i dječacima i mladićima prije stupanja u spolne odnose radi smanjenja rizika od HPV infekcije i njenih štetnih posljedica.

„Cijepljenje će Programom imunizacije protiv HPV u Federaciji Bosne i Hercegovine biti besplatno dostupno djevojčicama u 8. razredu osnovne škole u 2023./2024. godini. Cijepljenje će se obavljati davanjem dvije doze cjepiva protiv HPV-a u razmaku od šest mjeseci između prve i druge doze“, naglasio je Dorić za naš portal.

Dostupno je četverovalentno cjepivo čija je trenutna cijena 201,65 KM bez PDV-a. Sukladno dostupnosti cjepiva, razmotrit će se proširenje dobnih i spolnih skupina.

„Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine započeo je edukativne radionice o uvođenju imunizacije protiv humanog papiloma virusa (HPV) u Federaciji Bosne i Hercegovine namijenjene zdravstvenim djelatnicima. Prva radionica namijenjena zdravstvenim djelatnicima koji rade na imunizaciji održana je u Sarajevskoj županiji 6. rujna 2023. godine u Sarajevu, zatim u Travniku 7. rujna 2023. Nastavljamo dalje i planiramo održati radionice u svim županijama u Federaciji Bosne i Hercegovine“, istaknuo je Dorić.

vakcine

Dorić je zakjučio da postoji nada za ulazak u krug preko 125 zemalja koje već u svojim nacionalnim programima imaju uvedeno cjepivo i već imaju pozitivne rezultate.

Prisutnost virusa u muškoj populaciji značajno je manja i teže dokaziva, a infekcija se kod manjeg broja muškaraca manifestira pojavom genitalnih bradavica, no u rijetkim slučajevima dovodi do opstrukcije uretre.

„Većina žena zaraženih HPV virusima neće razviti promjene na grliću maternice (CIN) ili genitalne bradavice, dok njih 30ak posto razvije simptome infekcije. Više od 50 posto inficiranih žena pobijedit će virus unutar šest mjeseci, 70 posto unutar godinu dana i 90 posto unutar dvije godine. Kod preostalih 10 posto žena infekcija perzistira i može dovesti do raka“, započeo je dr. Ivan Musa za Hercegovina.info.

HPV virus spada u skupinu DNA virusa, opisano je više stotina vrsta, tj. tipova tih virusa, a poznatiji su pod imenom papiloma virusi. Najpoznatiji je kao uzročnik običnih bradavica, koje često možemo vidjeti na rukama, stopalima itd., ali i kao vodeći uzročnik raka grlića maternice i genitalnih bradavica, a dijele se na viruse visokog, srednjeg i niskog stupnja rizika, svobzirom na patohistološke promjene s kojima su povezani.

vakcine

Prenosi se direktnim kontaktom zaražene kože ili sluznica, a glavni izvor širenja infekcije su sluznice genitalnih organa. Virus najčešće neko vrijeme živi u stanicama kože ili sluznice i obično ne izaziva simptome. Osobe koje su nosioci virusa ne znaju da su inficirani pa tako prenose infekciju na druge osobe“, rekao je Musa.

Ne postoji specifično liječenje HPV infekcija, neke od mogućnosti su krioterapija, liječenje laserom ili elektrokauterom (spaljivanje), ili kirurški pristup. Međutim, i tada postoji mogućnost povratka simptoma.

„S obzirom na to, prevencija je najbolja metoda zaštite od HPV infekcija. Preventivne mjere obuhvaćaju što manji broj spolnih partnera, kasnije stupanje u spolne odnose, korištenje zaštitnih sredstava itd.“, objasnio je Musa.

Od 2007. u svijetu je dostupno cjepivo, nakon čega mnoge zemlje uvode četverovalentno cjepivo protiv HPV-a u svoje imunizacijske programe.

„Cjepiva su najučinkovitija ako se primjenjuju u mlađoj dobi, pogotovo u razdoblju prije stupanja u spolne odnose. Brojna istraživanja potvrdila su učinkovitost cjepiva u smanjivanju nastanka spolnih bradavica, predstadija raka i infekcije s HPV 16 i 18 u populaciji cijepljenih djevojaka. U isto vrijeme istraživanja su pokazala da nema smanjenja bolesti u starijih žena i muškaraca (osoba koje nisu cijepljene)“, zaključio je Musa.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.