Tri tvrtke iz Hercegovine demantiraju Žurnal: Nije bilo nikakvih nezakonitih postupanja

osobe s invaliditetom

Tvrtke Jerković d.o.o, Terra Natura d.o.o., Tesseract-4D Kocka d.o.o demantirale su danas putem odvjetničkog ureda Tvrtković tekst sarajevskog Žurnala, vezano za raspodjelu sredstava tvrtkama koje zapošljavaju osobe s invaliditetom.

I premda nismo prava adresa nezadovoljstva gore spomenutih tvrtki, budući da nismo autori, nego prenositelji teksta, među drugim mnogobrojnim portalima, demantij na pisanje Žurnala prenosimo u cijelosti:

U dijelu koji se odnosi na „OBITELJSKI BIZNIS“ navedeno je slijedeće: „Osnivanje tvrtki za zapošljavanje osoba sa invaliditetom postao je obiteljski biznis a financiranje takvih firmi budžetskim novcem ustaljena praksa. Žurnal navodi nekoliko obiteljskih tvrtki koje se godinama financiraju iz proračuna Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom. Tvrtka Jerković d.o.o iz Čitluka u vlasništvu je Zorana Jerkovića. Svake godine ta tvrtka prima značajna sredstva od Fonda. Samo ove godine dobili su 26.396 KM za održivost zaposlenosti osoba sa invaliditetom. Na istoj adresi kao i tvrtka Jerković, Zoran Jerković osnovao je i tvrtku Tesseract-4d kocka. I ova tvrtka redovno prima poticaje od Fonda. Ove godine za iste svrhu kao i tvrtka Jerković dobili su 22.436 KM. Tvrtka Terra natura d.o.o. iz Čitluka u vlasništvu je Katice Jerković. Kako saznaje Žurnal, Katica Jerković je supruga Zorana Jerkovića. I ova tvrtka redovno dobiva novac od Fonda. Ove godine dobili su 22.876 KM. Zanimljiva je i činjenica da su radnici zaposleni u firmi Jerković odmah nakon osnivanja novih tvrtki u vlasništvu obitelji Jerković prijavljivani u novoosnovane tvrtke. Samo jedan od primjera je radnica G.L. koja je od 2014. do 13. 7. 2015. godine bila uposlena u tvrtki Jerković d.o.o. Zatim je počela raditi u tvrtki Tesseract-4d kocka. U toj tvrtki bila je zaposlena do 14.6.2019. godine. Samo dan kasnije 15.6.2019. godine počinje raditi u firmi Terra natura.''
Imajući u vidu naprijed navedeno, u cilju istinitog informiranja javnosti i prikazivanja stvarnog činjeničnog stanja, ukazujemo na sljedeće.

Nesporna je činjenica da je gospodin Jerković Zoran vlasnik firme Jerković d.o.o. i suvlasnik firme Tesseract d.o.o., a supruga istog Jerković Katica vlasnica firme Terra natura d.o.o., te da su u ovim društvima zaposlene osobe sa invaliditetom. U skladu sa tim, nisu sporne ni činjenice da su navedene firme aplicirale na natječaj Fonda za zapošljavanje osoba sa invaliditetom, te da su im, zajedno sa ostalih cca 90 firmi (o kojima nije bilo ni riječi u predmetnom članku), odobrena sredstva za pomoć zaposlenika-osoba sa invaliditetom.

U dugogodišnjem poslovanju ovih firmi, točnije 25 godina, broj zaposlenih varirao je od 30 do 40, među kojima su bile i osobe sa invaliditetom. Tijekom ovog perioda nije bilo nikakvih nezakonitih radnji ili postupanja, niti zakašnjenja uplata bilo kakvih obaveza, a pogotovo ne prema državnim institucijama, pa nije jasno zašto ste na ovaj način iznijeli netočne činjenice o vlasnicima i navedenim društvima, stvarajući „pogrešnu sliku“ o ovim subjektima. Također, nije jasno zašto su upravo spomenute firme dobile „mjesto“ u Vašem članku pored ostalih cca 90 firmi koje su također aplicirale na navedeni natječaj i dobile sredstva.

Kao portal koji objavljuje informacije koje su dostupne na području cijele Bosne i Hercegovine, ali i šire smatramo da ste prije plasiranja ovakvih informacija i na ovakav način trebali i morali najprije provjeriti točnost i istinitost činjenica, a tek onda objaviti ono što je utvrđeno kao istinito. Ovim putem iskazujemo i veliko razočarenje budući da ste ovako neprovjerene informacije kopirali i plasirali u javnost putem Vašeg portala koji kotira kao jedan od najčitanijih u našoj zemlji.

Kao poduzetnici koji već dugi niz godina sa velikim zadovoljstvom mogu reći da među zaposlenicima imaju i osobe sa invaliditetom i da upravo ovim osobama omogućuju da bez ikakvih razlika ili podjela ostvaruju sredstva za svakodnevni život, borbu za samostalnost i mnoge druge pozitivne radnje, jasno Vam je da je Vaš članak negativno utjecao na ugled ovih firmi ali i poslovanje.
Posebno se ukazuje na to da se pribavljena sredstva po predmetnom natječaju koriste u svrhe koje su za to i namijenjene, te da činjenice koje su navedene u spornom članku u odnosu na radnicu G.L. nisu istinite.

Bilo kakve nezakonite radnje, lako su provjerljive, a u dosjeu predmetnih firmi zasigurno ne možete i niste mogli pronaći bilo što što može negativno utjecati na poslovanje i ugled istih.
Direktno i javno prozivanje vlasnika pod punim imenom i prezimenom i samih firmi u odnosu na neistinite i nepotpune informacije svakako je nedopustivo.

U ovom slučaju neprofesionalno i neodgovorno obavljanje novinarskog zanimanja rezultiralo je negativnim posljedicama kako na poslovanje-suradnju sa dosadašnjim partnerima, tako i u pronalasku novih, tj. cjelokupnom ugledu firmi JERKOVIĆ d.o.o., TERRA NATURA d.o.o. i TESSERACT-4D KOCKA d.o.o., a u konačnici narušavanjem osobnog i obiteljskog ugleda gospodina Jerković Zorana i gospođe Jerković Katice.

Ono što posebno napominjemo jest činjenica da ni gospodin Jerković Zoran ni njegova supruga Jerković Katica od odobrenih sredstava nemaju nikakvu osobnu korist, jer su cjelokupna sredstva namjenski odobrena za pomoć zaposlenim osobama sa invaliditetom, te je njihova namjena i utrošak strogo zakonski određen i kontroliran, zaključili su iz odvjetničkog ureda Tvrtković.