STRADALE MASLINE U EUROPI Hercegovina će također imati manji urod, cijena ulja već skočila, a umjesto berača "tresači"

Masline berba
Ilustracija

Nepovoljni vremenski uvjeti u Europi su izazvali velike štete maslinarima, a naročito u Italiji, Španjolskoj i Grčkoj. Tako se primjerice procjenjuje da će urod maslina u Španjolskoj biti prepolovljen, s očekivanih 1,3 milijuna na 620 tona.

Kada je riječ o Hercegovini, gdje se maslinarstvo širi iz godine u godinu, također se očekuje nešto slabiji urod.

Masline berba

"Ono što znam po svojim maslinama, ali i kroz priču s drugim kolegama maslinarima, godina neće biti kakva je bila prošla koja je bila dobra, rekao bih izvrsna za maslinare. U vrijeme cvatnje je bilo puno kiše i nije bilo oplodnje tako da su brojne masline ostale prazne. Teško je procijeniti u kojem postotku će ove godine manje biti maslina, ali po nekoj mojoj slobodnoj procjeni možda za trećinu manje", kaže za Hercegovina.info čapljinski maslinar Slavko Ramljak.

Masline berba

Slavko Ramljak, FOTO (Radio Čapljina)

No, u svakom zlu ima i nekog dobra.

"Zbog kiše su masline izrasle, povećao se njihovom volumen, tako da će one biti više nego spremne za iduću godinu. Maslina rađa na prošlogodišnjim izbojima, a njih je ove godine bilo jako punu. Mislim da nas stoga dogodine očekuju jako dobre stvari", ističe Ramljak.

Kada je riječ o sortama, jedna prednjači i u dobrom je stanju. 

"Oblica je kod nas najstarija i najrasprostranjenija sorta i ona je dosta dobra. No, osobno sam svoje masline prekalemio. Najbolje je saditi više različitih sorti kako se ne bi dogodilo da ostanete bez cjelokupnog uroda. Kada vidite koja najbolje rađa, nju kalemite na ostale". 

Zbog nedostatka berača, maslinari se snalaze i na druge načine.

Masline berba

"Berba je početkom listopada, negdje do desetog u mjesecu. Ona će trajati nekih mjesec i pol dana. Kada je u pitanju radna snaga teško je naći berače, pa se ljudi organiziraju obiteljski, s prijateljima. Brojni maslinari su zbog toga nabavili "tresače" maslina, razvuku mreže i onda se na taj način snalaze, ide znatno brže.  Jednostavno na tržištu rada nema puno ljudi".

Kao i većina prehrambenih proizvoda i maslinovo ulje je poskupjelo.

Masline berba

"Cijena maslinovog ulja u staklenkama trenutno je 35 maraka po litri, dok je ono u rinfuzi 5 maraka jeftinije, odnosno 30 marka. To je nešto više nego je bilo prošle godine. Poskupila je ambalaža, svi repromaterijali, tako da je i cijena morala ići na gore. Prošle godine je cijena maslinovog ulja bila najprije 25, a zatim 30 maraka", kazao nam je jedan od najvećih proizvođača maslina u Hercegovini Slavko Ramljak.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.