STIŽE USKRS Hercegovački proizvođači jaja kažu da potražnja za blagdane raste 100 posto, nema bojazni o praznim policama

jaja

Uskrs je svakim danom sve bliži, potražnja na tržištu sve veća, a na policama u trgovinama pravi se sve više mjesta za nove pakete jaja. Ovaj put, poželjeli smo razgovarati sa hercegovačkim proizvođačima jaja o ponudi i potražnji, imamo li dovoljne količine za opskrbiti sve one koji će ubrzo krenuti u potragu za ovim proizvodom više nego inače te koliko je ovaj posao uopće isplativ tijekom cijele godine za njih.

Odgovor koji nas je dočekao je samo najpozitivniji – zadovoljni proizvođači ne kriju ponos i uspjeh, a štoviše, neki od njih poručuju – živimo na takvom prostoru da je jaje proizvod koji je uvijek potreban, pa svaka obitelj koja poželi baviti se ovim poslom, sigurno će pronaći tržište za sebe.

Prije pet godina farma „Vukovita“ je bila tek mala eko-farma u nastajanju, koja se nalazila na obiteljskom imanju Vukojević u Vitini. Cilj im je bio, za početak, u prirodnim uvjetima imati vlastiti uzgoj domaćih pasmina kokoši, a potom zdrava i organska jaja i meso. Kako bi to postigli krenuli su kako i priliči - "ab ovo", a svoju ljubav prema uzgoju domaćih životinja i organskoj poljoprivredi danas su uspjeli proširiti na cijelu Hercegovinu i šire, pa tako poziva na telefon i narudžbi ne manjka.

„Potražnja za jajima u vremenu predstojećeg kršćanskog blagdana Uskrsa je uvećana za 100 posto, a javljaju nam se i oni koji se ne javljaju tijekom cijele godine, svi žele jaja, ali ona sa bijelom bojom ljuske jer se na njih boja, karakteristična za Uskrs, puno lakše prima. Čak i tijekom cijele godine, ja mogu reći da sam jako zadovoljan potražnjom, to je jednostavno proizvod koji je tražen na našem tržištu“, rekao je Dario Vukojević, vlasnik ove farme za Hercegovina.info.

Kako kaže, jaja koja njegova obitelj prodaje i proizvodi su specifična i organska, a tržište koliko god da je jako, njih itekako prepoznaje, pa Vukojević kaže da bi u ovom poslu svatko mogao sebi osigurati koru kruha.

„Mislim da bi svaka obitelj koja bi željela okušati se u ovom poslu lako našla svoje mjesto. Za sve postoji tržište, naravno, govorim o ovom neindustrijskom tržištu i ne svakako o količinama koje podrazumijevaju neke tone, ali da se može zaraditi, sigurno može“, kazao je Vukojević.

Cijena jaja je, objašnjava Vukojević, porasla i to je neosporiva činjenica, ali ništa drugačija stvar nije ni sa drugim proizvodima. Primjer je dao iz svog iskustva.

„Cijena jaja je porasla, istina, jer evo, ako usporedimo sa stanjem na tržištu kada sam ja počinjao, a to je bilo prije pet godina, jaje je koštalo 35 pfeninga, a danas je 50. Kada su u pitanju cijene hrane za perad, one su varirale, a na to je naročito utjecala korona, ali sada je jeftinija. Kada su u pitanju cijene jaja pred Uskrs, ja vjerujem da postoje oni koji ih podižu, ja to uistinu ne radim. Držim staru cijenu i nije ni u redu u tom razdoblju podizati cijene i pokušavati na takav način dodatno zaraditi. Dnevno, na mojoj farmi se dobije oko 170 jaja i tom brojkom smo zadovoljni, posebno na kraju mjeseca“, istaknuo je Vukojević.

jaja

Farma koka “Luburić” sada je već jedna od najpoznatijih u Hercegovini, a s radom je krenula još 2004. godine. Od tada, njihov posao se neprekidno razvija, a vlasnik obrta kaže da je tu u pitanju proizvodnja nekoliko tisuća visokokvalitetnih konzumnih jaja dnevno, a opet sve uspije pronaći svoje mjesto.

„Moja tvrtka je otvorena 2004. godine i od tada uspješno poslujemo, a godinama unazad, barem u našem slučaju, sve je isto i stanje je nepromijenjeno, čime sam ustinu zadovoljan, a evo i kako Uskrs ide, potražnja je i veća. Cijena hrane za perad, kada se poredi vrijeme pandemije i ono razdoblje poslije, mogu reći da je pala i to je pozitivno“, kazao je Jago Luburić za Hercegovina.info.

Kako kaže, stanje s poslom je, istina, više nego dobro, ali moglo bi biti još bolje pod jednim uvjetom.

jaja

„Stanje je dobro, ne mogu se žaliti, ali bio bih još zadovoljniji da Bosna i Hercegovina, u ovom slučaju Republika Srpska, ne uvozi jaja iz Srbije, Makedonije, Rumunjske, a to predstavlja problem za sve nas na našem tržištu gdje trebamo biti glavni. Uvozna jaja su dosta jeftinija na tržištu i pored toga je teže izboriti se. Kad je u pitanju predstojeći blagdan, potražnja je, kažem, porasla još više, ali radi se“, istaknuo je Luburić.

Luburić je ranije objašnjavao da ako i kada dođe do toga da nemaju mogućnost ispunjavanja zahtjeva tržišta, onda se nabavljaju jaja kod najvećeg proizvođača u Hercegovini, “Koka produkt” iz Ljubinja.

jaja

Pred Uskrs se obično kupuju table jaja, tako da se jedan dio jaja boji, a drugi ide za pravljenje kolača i druge potrebe. Kako bilo, prethodnih godina potražnja se povećavala i četverostruko, a ove godine ostaje još nekoliko dana da vidimo hoće li uoči blagdana cijena ponovno doživjeti varijacije, kako se događalo prethodnih godina u trgovinama.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.