SIPA ISTRAŽUJE MALVERZACIJE U KONZULATU Bivši konzul u Stuttgartu stanarinu za državni stan stavljao u svoj džep

began muhić

Bivši generalni konzul BiH u Stuttgartu Began Muhić, dok je obavljao tu funkciju, više vremena provodio je u Živinicama nego u tom njemačkom gradu, a njegov nerad istražuje Agencija za istrage i zaštitu (SIPA). Pored toga, Muhić, koji je kadar SDA, službeni automobil koristio je u privatne svrhe, a stan u vlasništvu DKP-a je izdavao i prisvajao novac od naplaćene stanarine, tvrdi Glas Srpske.

Naime, iz dokumenta koji je u posjedu Glasa Srpske vidi se da je SIPA, po naredbi Tužiteljstva BiH, zatražila od Ministarstva vanjskih poslova da im dostavi sve suglasnosti koje su dali Muhiću za napuštanje Njemačke u razdoblju obavljanja mandata generalnog konzula, odnosno od siječnja 2019. do 31. ožujka prošle godine.

"Muhić je napuštao Njemačku svakih 15 dana. Pola mandata proveo je u Živinicama. Odlazio je i u radne dane iz Stuttgarta sa posla bez suglasnosti MVP-a. S druge strane, isplaćivana mu je plaća kao da je bio na poslu, a bio je stotinama kilometara daleko od radnog mjesta. Svi zaposleni u Konzulatu u Stuttgartu to mogu potvrditi", kazao je  za Glass Srpske izvor iz MVP.

Pored toga, isti sugovornik navodi da je Muhić mimo zakona koristio službeni automobil u privatne svrhe.

"Čak su mnogi viđali njega, ali i njegove sinove po Tuzli i Živinicama kako voze automobil koji je u vlasništvu Konzulata", kazao je izvor.

Naime, prema ugovoru o leasingu "audi" Konzulata godišnje bi trebao prijeći 20.000 kilometara, a Muhić je, kako saznaje ovaj portal, taj broj i više nego duplo probio pa je "audi" za godinu prelazio i do 48.000 kilometara.

Pored toga, isti automobil imao je više kvarova usljed prometnih nezgoda, o kojima izvještaj nije napravljen i proslijeđen MVP-u. Također, automobil nije vožen na popravke nakon svih tih nezgoda i kvarova.

"Time je napravljena ozbiljna šteta proračunu BiH, za koju trenutno nitko ne odgovara", kazao je sugovornik iz MVP-a.

Navodi i da je Muhiću i te kako bila naklonjena bivša ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković, zbog čega mu se gledalo kroz prste na sve greške i malverzacije koje je pravio u Konzulatu u Stuttgartu.

"Za četiri godine mandata nije imao reviziju niti mu je dolazila inspekcija iz MVP-a da kontrolira njegov rad, a očigledno je trebalo", navodi sugovornik iz Sarajeva.

Pored nerada, ali i korištenja službenog automobila u privatne svrhe, ovaj izvor navodi da je Muhić garsonjeru, odnosno stan koji je vlasništvo MVP-a u Stuttgartu, odnosno BiH i Konzulata, jedno vrijeme izdavao i osobno preuzimao novac od kirije.

"Sve je to otkriveno kada je u taj stan u Stuttgartu na rad poslan vozač iz Sarajeva. Sve se pokušava zataškati jer je Muhić bio jedan od miljenika bivše ministrice Turković", zaključio je sagovornik iz MVP-a.

Novinari Glasa Srpske pokušali su jučer u više navrata stupiti u kontakt sa Muhićem, koji je trenutno načelnik općine Živinice, ali se na broj telefona koji je naveden kao kontakt za načelnika na sajtu općine nitko nije javljao na pozive.

I Halilović na meti policije

Glas Srpske je nedavno pisao i da SIPA istražuje kako je potrošen novac koji su njemačke vlasti dale Savezu bošnjačkih dopunskih škola u Stuttgartu, na čijem je čelu bivši generalni konzul Haris Halilović. Novac je spomenutom savezu doznačavan u razdoblju od 2019. godine, odnosno za vrijeme dok je na čelu konzulata u Stuttgartu bio Began Muhić.

"Stigao nam je dopis SIPA u kojem traže na uvid određene dokumente u vezi sa sufinanciranjem dopunske nastave na maternjem jeziku za djecu iseljenika iz BiH na području njemačke pokrajine Baden-Wurtemberg. Svi dokumenti će im biti dostavljeni u najkraćem mogućem roku,  kazala je ranije "Glasu" generalna konzulica u Stuttgartu Vera Sajić.