RISKANTNA NABAVA Natječaj Elektroprivrede BiH od 126 milijuna maraka otvara mogućnost diskriminacije

TE Kakanj

Elektroprivreda BiH izdvojit će 126 miljuna KM za izvođenje radova na izgradnji postrojenja za odsumporavanje dimnih plinova u TE Kakanj. Iako od 2020. godine pokušava naći izvođača radova i ove godine u natječajnoj dokumentaciji omogućava diskriminaciju ponuđača.

Planom javnih nabavki za 2023. godinu Javno poduzeće Elektroprivreda BiH planirala je izdvojiti 126.400.000 KM za izgradnju postrojenja za odsumporavanje dimnih plinova u TE Kakanj. Natječaj je raspisan početkom ožujka, a iz EPBiH odlučili su se na jedan od najnetransparentnijih postupaka javnih nabavki - pregovarački postupak s objavljivanjem obavijesti.

Prema analizi portala PratimoTendere nabavka "Izgradnja postrojenja za odsumporavanje dimnih plinova u Termoelektrani Kakanj" je riskantna iz nekoliko razloga.  

S obzirom da je kriterij za ocjenu ponuda ekonomski najpovoljnija ponuda, potkriteriji za ocjenu ponuda se u značajnoj mjeri odnose na nefinancijske aspekte (potrošnja električne energije 10%, potrošnja apsorbenta 10%). 

Tehničke specifikacije u natječajnoj dokumentaciji ukazuju na to da postoji mogućnost diskriminacije ponuđača, natječajna dokumentacija je naknadno mijenjana.

Natječajnom dokumentacijom zahtjevano je da kandidat ne smije imati ukupan promet u zadnje tri godine manji od 200 milijuna KM, da ima najmanje jedan ugovor na poslovima projektiranja, isporuke, izgradnje i puštanja u rad postrojenja za odsumporavanje s morktom krečnjačkom suspenzijom minimalne vrijednosti ugovora 50 milijuna KM bez PDV-a i to u zadnjih pet godina.

Jedan od uvjeta je i da ima stalno zaposlene ili mogućnost angažiranja kvalificiranog ključnog osoblja s položenim stručnim ispitom i iskustvom u projektiranju, izgradnji i puštanju u rad istog postrojenja.

Za 12 članova ključnog osoblja neophodno je minimalno 10 godina radnog iskustva

Podsjetimo, od 2020. godine EP BiH bezuspješno pokušava angažirati tvrtku za izvođenje radova na izgradnji postrojenja za odsumporavanje dimnih plinova. Prvi natječaj raspisan je u prosincu 2020. godine. Dva mjeseca kasnije natječaj je odgođen jer je izjavljena žalba na natječajnu dokumentaciju. Zatim je produžen rok pa ponovo u ožujku došla je nova žalba pa je postupak odgođen. Još nekoliko puta u tijeku 2021. godine natječaj je odgađana da bi u kolovozu 2022. godine bio poništen jer niti jedna ponuda nije bila prihvatljiva.