REDOVNA KALIBRACIJA Zrakoplov iz Beograda skoro četiri sata kružio iznad Hercegovine

Kalibracija iznad Mostara

Mnogi građani s područja cijele Hercegovine jutros su bili zabrinuti zbog kruženja zrakoplova iznad regije kako je bilo prikazano na stranici Flightradar. Naime, najpopularnija stranica za praćenje zračnog prometa jutros je zabilježila dolazak zrakoplova iz Beograda.

Kako stoji na službenim stranicama zrakoplov registracijskih oznaka YU-BTC koji služi za aktivnosti redovne kalibracije sletio je u u Mostar u 8:51, u 10:03 je krenuo na kružni let. Let je trajao 3:41 i završio je u 13:45 kada se prizemljio natrag u mostarsku Zračnu luku.

Zrakoplov je let počeo iz Mostara te preletio Jablanicu i Uskoplje da bi potom kružno letio iznad Tomislavgrada, Makarske, Korčule, Dubrovnika, Trebinja i Sarajeva da bi se potom spustio u Hercegovinu gdje je proveo najviše vremena. Prema dostupnom grafičkom prikazu leta u Hercegovini je najviše kruženja pravio na području parka prirode Hutovo blato.

Kalibracija Hercegovina

OVDJE možete pogledati cijeli njegov jutrašnji let oko Mostara na smimci letenja koja je također dostupna.

Na stranicama Flightradara zabilježena je njegova aktivnost jučer u Beogradu, a tamo je vjerojatno isto zbog aktivnosti kalibracije letio 2:25.

Zrakoplov Hawker Beech Super King Air 350 (YU-BTC) predstavlja osnovnu tehničku podršku za provjeru i kalibraciju iz zraka i validaciju letnih procedura. U njega je ugrađen sustav za kalibražu AD-AFIS-260. 

Ovaj zrakoplov predstavlja kombinaciju zrakoplova visokih performansi i modernog dizajna. Pogonsku grupu čine dva visoko pouzdana turbopropelerska motora Pratt & Whitney PT6A-60A.

Opremljen je s Pro Line 21 avionikom koja pripada obitelji najnaprednijih rješenja u zrakoplovnim sustavima. 

Zrakoplov za kalibraciju

Zrakoplov YU-BTC je opremljen s visoko pouzdanim i suvremenim sustavom za kalibražu AD-AFIS-260.

U uvjetima povoljne konstelacije satelita korištenjem P-DGPS (phase-DGPS) rješenja, određivanje referentne pozicije zrakoplova, sustav za kalibražu vrši s dinamičkom točnošću manjom od 10 cm koja je dovoljna za kalibražu ILS CAT III.

Sustav za kalibražu ima mogućnosti istovremenog mjerenja signala generiranih od više zemaljskih uređaja (ILS, MKR, VOR, NDB, TACAN, DME).

Također, ima mogućnost automatske sprege s autopilotom zrakoplova, što značajno utječe na ponovljivost procedure letenja, skraćuje vrijeme trajanja kalibraže i smanjuje opterećenje pilota.

Korištenje kalibriranih 3D dijagrama zračenja antena, osigurava se usklađenost mjerenja jačine polja signala iz prostora.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.