'Precizni' natječaj Općine Foča čeka epilog u Uredu za razmatranje žalbi

općina Foča
Direkt portal

Općina Foča spremna je platiti oko 200 tisuća maraka za izradu šumskoprivredne osnove za privatne šume na svom području, a sugovornici Direkta navode kako se već jasno može naslutiti komu je ovaj natječaj bio namijenjen. No, ishod cijelog slučaja je sada neizvjestan, jer je natječaj došao i do Ureda za razmatranje žalbi BiH. 

Žalba je u fazi kompletiranja, kažu Direktu u ovoj instituciji.

U Općini Foča potvrdili su kako daljnji tijek postupka zavisi od ishoda u Uredu za razmatranje žalbi.

Naime, natječaj, otvorenim postupkom Općina Foča je raspisala 8. ožujka. Od ponuđača traži da posao najkasnije uradi do početka studenoga ove godine. U pitanju je izrada šumskoprivredne osnove koja se radi svakih deset godina.

Prije svega, Općini Foča je potreban iskusan ponuđač – i to da je već obavljao ovaj ili sličan posao (za privatne ili državne šume) ugovorne vrijednosti najmanje 189.000 maraka.

U dijelu koji se odnosi na ekonomsku i financijsku sposobnost ponuđača, Općina Foča striktno traži da tvrtka ima najmanji ukupan promet od 300.000 maraka, i to u posljednje tri godine, ili od trenutka osnivanja poduzeća, ako je u pitanju mlađa tvrtka.

U svrhu dokazivanja da su najbolji ponuđači, morat će dostaviti potvrde da imaju i najmanje četiri šumarska inženjera, sa po pet godina radnog iskustva te licencu nadležnog ministarstva, što su i zakonske obveze.

„Šuma plan“ i nitko više?

Da sve ove uvjete može ispuniti samo „Šuma plan“ i nitko više, uvjeravaju u poduzeću „Dinarika“, koje se također bavi projektiranjem u šumarstvu i koje je imalo namjeru prijaviti se na ovaj natječaj.

Zbog nemogućnosti da sudjeluje, „Dinarika“ se obratila Uredu za razmatranje žalbi Bosne i Hercegovine.

U izjavi za Direkt portal direktor ovog poduzeća Miroslav Rakita govori da ovako osmišljen natječaj Općine Foča podriva zdravu konkurenciju.

„Uvjeti u ovoj tenderskoj dokumentaciji nas ograničavaju i oni su tako koncipirani kao da vi tražite radnika koji ima 25 godina, a 10 godina radnog iskustva. Oni traže firmu koja ima minimalno jedan ugovor ove vrijednosti. To u ovom trenutku jedino ispunjava Šuma plan“, uvjerava Rakita i dodaje da će, ukoliko mu u Općini Foča dokažu da postoji samo makar još jedan ponuđač koji može ispuniti njihove uvjete „Dinarika“ ovaj posao uraditi potpuno besplatno.

U Republici Srpskoj postoje ukupno četiri projektna biroa koja imaju neophodnu licencu nadležnog ministarstva – Šumarski fakultet, Istraživačko-razvojni i projektni centar (IRPC) Banja Luka, „Šuma plan“ i „Dinarika“.

Prema podacima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, poslove izrade šumskoprivrednih osnova u privatnoj svojini u RS, u posljednjih pet godina obavljalo je poduzeće „Šuma plan“.

„Čak i da se nas tri preostala ponuđača, s licencama, udružimo i prijavimo na taj tender, ne bismo ispunili ove uvjete. Mi posjedujemo bukvalno sve što oni traže u tenderu, osim tog ugovora koji je tu naveden. Mi smo i upozorili Općinu Foča da s ovakvim uvjetima nema ni potrebe da raspisuju javnu nabavku, već mogu i direktno sklopiti posao sa Šuma planom“, kaže Rakita za „Direkt“ i dodaje kako mu je nevjerojatno da je iz ovog posla diskvalificiran i Šumarski fakultet koji ima 20 doktora znanosti.

“Po ovome za Općinu Foča ni Šumarski fakultet nije dovoljno stručan”, ističe Rakita.

Za njih bi bilo prihvatljivo da Općina Foča raspiše natječaj na koji će se moći prijaviti svi koji posjeduju licencu, jer javna nabavka sama po sebi, tumači on, predstavlja i svojevrsno natjecanje.

„Toga ovdje nema, jer je u startu diskvalificirana bilo kakva konkurencija“, zaključuje Rakita.

Kako Direkt saznaje, na ovaj natječaj neće se javiti ni Šumarski fakultet, jer prethodnih godina nije izrađivao šumskoprivredne osnove, pa ne ispunjava tražene uvjete.

Iz Istraživačko-razvojnog i projektnog centra Direktu nisu željeli da potvrde hoće li pokušati dobiti ovaj posao.

„Odluku o tome donosimo na osnovu naših raspoloživih operativnih resursa, vodeći računa da ne ugrožavamo utvrđeni godišnji plan. Tako ćemo postupiti i u konkretnom slučaju. Također, nije praksa javno objavljivanje prijave na tendere, što se svakako može pogrešno protumačiti“, navedeno je u odgovoru Direkt portalu iz IRPC.

Obrt: Žalba obeshrabrila i „Šuma plan“

Vlasnik „Šuma plana“ Duško Topić u izjavi za Direkt navodi kako se ovo poduzeće ipak nije javilo na sporni natječaj, zato što je na natječajnu dokumentaciju upućena žalba.

Nebulozama naziva tvrdnje da je Općina Foča natječaj namjestila baš njemu.

„Postavljanje uvjeta izvršenog minimalno jednog ugovora u posljednje tri godine je uvjet koji naručitelji propisuju u najmanje 90 posto tendera u BiH i regionu. Mi nismo naišli niti na jedan slučaj u FBiH, Crnoj Gori, Srbiji, Makedoniji i Hrvatskoj da tog uvjeta nema kod ovih poslova. To je jedan od najuobičajenijih uvjeta, pošto se radi o specifičnim, stručnim i složenim poslovima“, naveo je Topić i dodao da na spornom natječaju mogu sudjelovati sve tvrtke iz BiH i drugih zemalja.

„Samo u BiH ima devet poduzeća koja posjeduju traženu licencu i ispunjavaju tražene uvjete… Ne bih nabrajao i licitirao s tvrtkama, ali se lako može provjeriti tko sve sudjeluje u ovim nabavkama i koliki su ti ugovori… Samo u BiH postoji najmanje pet poduzeća koja su u posljednje tri godine vršila ili vrše poslove izrade šumskoprivrednih osnova i koja bi, prema uvidu u vrijednost potpisanih ugovora, samostalno mogla ispuniti navedeni uvjet – Šume Srpske – IRPC, Šuma plan, Wald-projekt, Bosanskohercegovačke šume…“, tvrdi Topić.

S druge strane, Rakita opovrgava te tvrdnje i navodi da traženu licencu nadležnog ministarstva u Republici Srpskoj imaju samo četiri potencijalna ponuđača te da se oni iz Federacije ne mogu prijaviti, poput Wald-projekta i Bosanskohercegovačkih šuma.

No, cijeli slučaj Topić vidi kao pritisak na Općinu Foča kako bi se pogodovalo tvrtki „koje nema nikakvih uvjeta i ima samo sanduče na adresi gdje je registrirano preko 200 poduzeća“, što iz “Dinarike” navode kao netočno.

Sve po zakonu

U Općini Foča navode da im je cilj osigurati što kvalitetniju nabavku, uz najefikasnije korištenje javnih sredstava.

„…Svako prilagođavanje postupka nabavki pojedinim privrednim subjektima kao potencijalnim ponuđačima je nedozvoljeno“, navode u odgovoru Direktu.

A u odgovoru Uredu za razmatranje žalbi BiH, koji je potpisao Milan Vukadinović, načelnik Foče, a u koji je Direkt imao uvid, navode i da je žalba „Dinarike“ neosnovana.

U pogledu uvjeta koga „Dinarika“ spori, odnosno realizacije već jednog ugovora iste vrijednosti, načelnik Foče se poziva na diskrecijsko pravo.

„U konkretnom slučaju ugovorni organ se opredijelio za postavljanje naprijed navedenog uvjeta kako bi na raspolaganju imao kvalificirane kandidate/ponuđače, koji su izuzetno profesionalni za obavljanje ovako složenog i specifičnog posla u okviru svoje registrirane djelatnosti“, navedeno je u odgovoru Općine Foča uz pojašnjenje da samo tako mogu dobiti ponudu od pouzdanog sposobnog i kompetentnog  ponuđača za ovaj kompleksan posao.

„Ovaj postavljeni uvjet nije ograničavajućeg karaktera niti je diskriminatoran i osigurava dovoljnu konkurentnost u ovom postupku javne nabavke“, zaključili su u Općini Foča.

I portal „Pratimo tendere“ je iz istih razloga ovu nabavku ocijenio kao visokorizičnu i dodijelio joj crvenu zastavicu.

Oni još navode i sličan tender u Općini Kneževo, koji je po istom principu, kako su u analizi precizirali, bio namijenjen “Šuma planu”.

Istovremeno, ovaj portal navodi i natječaj u “Hercegbosanskim šumama” u Kupresu, u iznosu od 400.000 maraka koji je otvoren za sve ponuđače, jer specifikacije nisu postavljene tako usko kao u Foči.