PONOVNO SUĐENJE Vrhovni sud FBiH uvažio žalbu jednom od braće Lijanovića

Slavo Ivanković Lijanović
Avaz

Vrhovni sud Federacije BiH je, kako saznaje Avaz, uvažio žalbe branitelja Slave Ivankovića-Lijanovića, jednog od suvlasnika propale širokobriješke kompanije mesa 'Lijanovići' i Joze Sliškovića te je predmet vraćen prvostupanjskom sudu na ponovno suđenje.

Presudom Županijskoga suda u Širokom Brijegu, Ivanković-Lijanović i Slišković su proglašeni krivim za počinjenje kaznenog djela 'obmana pri dobivanju kredita ili drugih pogodnosti iz člana 268. stav 1. i vezi sa stavom 3. KZ FBiH'.

Afera Hypo Leasing

Podsjetimo, Ivanković-Lijanović je osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju od osam godina, a Sliškoviću je izrečena trogodišnja kazna.

Istom presudom, optuženi Wolfgang Pichler, u svojstvu direktora Hypo Alpe Adria Leasinga i Dragan Baškarad, kao voditelj poslovnice, oslobođeni su optužbe da su počinili kazneno djelo 'zloupotreba položaja ili ovlasti iz člana 383. stav 3.KZ FBiH'.

Ovaj slučaj je bio poznat kao afera Hypo leasing, a optužnicom su terećeni da su kompaniji 'Lijanovići', odnosno, njihovoj sestrinskoj tvrtki 'MI Farmer' nezakonito odobrili zajam u iznosu od 2,5 milijuna eura.

Međutim, na glavnom pretresu od 30. rujna 2022. godine županijski tužitelj Tužiteljstva Zapadnohercegovačke županije je izmijenio optužnicu, što je vidljivo iz dijela obrazloženja presude, kojom su uvažene žalbe branitelja Ivankovića-Lijanovića i Sliškovića.

Izmijenjena optužnica

Tako je, između ostalog, navedeno kako je utvrđeno da je prvostupanjski sud u opis djela u izreci za koje je oglasio krivim optužene, dodao poseban cilj koji predstavlja subjektivno obilježje KD Obmana pri dobivanju kredita ili drugih pogodnosti iz člana 268. stav 1. KZ FBiH ( „Tko s ciljem da za sebe ili drugog pribavi kredit, ulagačka sredstva, subvencije ili kakvu drugu pogodnost ...“) tako što je u izreku unio navode da su ovi optuženi postupali „s ciljem da se društvu MI Farmer odobri zajam“ pa ih je oglasio krivim za to djelo.

''Na taj način je prvostupanjski sud u činjenični opis izreke unio obilježje kaznenog djela za koje je ove optužene oglasio krivim, a koje nije bilo sadržano u optužnici na glavnom pretresu. Prema optužnici izmijenjenoj na glavnom pretresu cilj opisanih radnji bio je pribavljanje novčanih sredstava i protupravne imovinske koristi privrednom društvu 'Lijanovići' d.o.o. - objavljeno je, između ostalog, u presudi Vrhovnog suda FBiH.