Policijski punkt na ulazu u USŽ: Migrantima nema prolaza

Policijski punkt
Anadolija

Nakon saznanja Oslobođenja da MUP Unsko - sanske županije (USŽ) tijekom petka prebacuje migrante u Republiku Srpsku (RS), i nakon što je ovu informaciju potvrdio i premijer te županije Mustafa Ružnić, sada se na ulasku u Ključ nalazi policijska patrola koja provodi nove mjere Kriznog stožera USŽ odnosno na entitetskoj liniji razdvajanja između Republike Srpske i Federacije BiH.

Prema ovoj mjeri je migrantima zabranjen ulazak na područje te županije, prenosi Anadolija.

Sudeći prema navodima policijskih službenika, situacija na terenu se, što se njih tiče, nije previše promijenila, jer su i ranije kontrolirali autobuse i sumnjive kamione ili putnička vozila koji su ulazili u USŽ, s tim da sada, ukoliko pronađu migrante, ne dozvoljavaju im ulazak na područje Županije.

Njihov je posao da sve migrante onemoguće u toj namjeri na kontrolnom punktu na ulasku u Ključ. Nakon toga, migrante na punktu preuzimaju službenici Crvenog križa Općine Ključ, koji im daju neophodnu prvu medicinsku pomoć i obavljaju zdravstveni pregled. Potom ih smještaju u improvizirani mali kamp u kojem, prema riječima članice mobilnog tima CK Ključ Sanele Klepić, nemaju uvjete za boravak.

Dodaje da, nakon posljednjeg autobusa iz kojeg su izbačeni migranti, u improviziranom skloništu ima više od 50 ljudi. Posao osoblja CK je da ih zbrine i ponudi im prvu pomoć, a šta će migranti dalje raditi na njima je da odluče. Većina njih se sa prvim noćnim satima odluči pokušati nastaviti put kroz okolna sela, zaobilaznim cestama prema Bihaću i dalje prema granici sa Hrvatskom, odnosno Europskom unijom, koja je njihova krajnja destinacija.

Premijer Unsko-sanske županije Mustafa Ružnić je kazao za Klix da se mjere provode kao i ranijih godina, ali da postoje problemi koje mora riješiti država.

Nakon što je uvedena zabrana prijevoza migranata u USŽ, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik je kazao da odluku neće poštovati i da će migrante dovoziti na međuentitetsku liniju s ovom županijom gdje će im samo dalje pokazati put kuda da idu.

Upravo taj scenario se i događao prethodna tri dana. "U tom dijelu do Ključa se jednostavno ne poštuje odluka. I dalje autobusi normalno prevoze ilegalne migrante, i dalje vrše trgovinu bijelim robljem. Prevoznici njih tu dovezu, migranti izlaze, a oni se vrate nazad", kazao je Ružnić.

Premijer pojašnjava da oni imaju mogućnost da prekršajno kazne prijevoznika sa područja USŽ i one koji se nalaze u kantonu, ali da prijevoznike koji migrante samo dovezu do Ključa ne mogu sankcionirati jer, kako kaže, 'mogu postupiti samo po ovlastima koje imaju'.