OŠTEĆENI MOST U POČITELJU Pojavila se fotografija iz unutrašnjosti mosta

Most Počitelj
Avaz

Izvođači radova pokušali su presama zategnuti čeličnu konstrukciju napuklog mosta Počitelj, ali je tada počeo pucati beton.

Most visok više od 100 metara i dug skoro jedan kilometar jedan je od najvećih u regiji i jedan od najkompleksnijih objekata u sklopu koridora 5c, piše Avaz.

Sadržaj se učitava...

Kontinuirani prednapeti armirano-betonski most sandučastog poprečnog presjeka, građen je tehnologijom slobodne konzolne gradnje čijom bi izgradnjom trebale biti spojene dvije obale rijeke Neretve. Prilikom najave spajanja mosta rečeno je da se u razdoblju pred nama može očekivati dinamičnije izvođenje radova. Međutim došlo je do neočekivanih situacija koje prvo moraju biti riješene.

Misaona imenica

Iako se očekivalo da će na prošle godine biti potpuno završena gradnja, čini se da to ostaje misaona imenica. Most je napukao.

Izvođači radova na mostu su Azvirt Limited Liability Company (Azerbajdžan), Sinohydro Corporation Limited (Kina) i Powerchina Roadbridge Group Co. Ltd. (Kina) čiji je HERING podizvođač.

Most Počitelj

Napomenuli su da će JP Autoceste FBiH, nakon tehničkog prijema, preuzeti projekt s isključivo ispravno i kvalitetno izvedenim radovima, u skladu sa svim pravilima struke.

Izvođač radova na mostu Počitelj je azerbejdžansko-kineski konzorcij Azvirt Limited Liability Company Sinohydro Corporation limited i Powerchina Roadbridge Group.

Naplata penala

Zbog kašnjenja sa završetkom mosta u JP Autoceste FBiH su, podsjetimo, pokrenuli proceduru naplate penala.

Most Počitelj ima šest stupova i dva upornjaka.

Visina mu je blizu 100 metara, a dužina mosta je skoro kilometar.

Ukupna vrijednost radova za izgradnju mosta Počitelj je 28.114.889,53 eura bez PDV-a.