ODLUKA TDR-a Poskupljuju cigarete u Bosni i Hercegovini

cigarete duhan poskupljenje

Uprava TDR donijela je odluku o povećanju maloprodajnih cijena cigareta i o tome obavijestila Upravu za neizravno oporezivanje BiH.

Glasnogovornik UNO BiH Ratko Kovačević potvrdio je za Capital da su dobili odluku TDR-a o povećanju maloprodajnih cijena njihovih proizvoda.

„Sve osobe koja se bave prometom cigareta u BiH moraju prije početka primjene novih maloprodajnih cijena popisati zalihe i na njih obračunati akcizu u skladu s maloprodajnim cijenama“, kaže Kovačević.

On precizira da se po kutiji cigareta plaća proporcionalna akciza u iznosu od 42 posto maloprodajne cijene i fiksna akciza od 1,65 KM po kutiji i pripadajući PDV. Kovačević ističe da se u BiH nije dizala akciza za cigarete u 2024. godini, te da je povećanje cijena rezultat poslovne politike TDR-a i lančanog poskupljenja raznih drugih vrsta roba i usluga u procesu proizvodnje cigareta.

„Ono što je s aspekta naših propisa važno je to da u tu novu maloprodajnu cijenu cigareta budu precizno obračunate važeće akcize po kutiji cigareta, a to je proporcionalna u iznosu od 42 posto maloprodajne cijene cigareta i fiksna u iznosu od 1,65 KM po kutiji. Naravno na sve to se obračunava i 17% PDV-a, jer akciza ulazi u osnovicu za obračun PDV-a“, kaže Kovačević.

Od 19. velja;e bit će skuplje sljedeće cigarete: Filter 160, Dunhill, Lucky Strike, Rothmans, Eva Slims, Diva i Drina.