OBITELJ MU POSLALA KAJANOVU OBJAVU Iz Austrije nam se javio Mostarac kojeg dovode u kontekst napada u Stocu

Stolac
Hercegovina.info

Portal Klix.ba i federalni zastupnik Sanel Kajan objavili su puna imena navodnih vlasnika vozila koja su sudjelovala u nedavnom napadu na četiri mladića iz Stoca, no ta informacija je u međuvremenu demantirana, a Facebook objava Sanela Kajana je i obrisana.  

Iako su objave Klixa i Kajana u kojima optužuju Severina Marića, Dragana Gakića i Marina Sabljića demantirane, šteta je već načinjena, a imena, po svemu sudeći, nedužnih mladića javno su objavljena, čime im je, prema riječima Severina Marića i Dragana Gakića koji se ograđuju od sudjelovanja u ovom slučaju, načinjena uvreda časti i javno blaćenje imena bez ikakvih stvarnih dokaza i provjera, zbog čega su spremni pokrenuti tužbe za klevetu.

Marić nema vozačku dozvolu niti živi u BiH

O neprovjerenosti informacija govori činjenica i da navedeni mladić Severino Marić, kako je rekao za Hercegovina.info, još od rujna prethodne godine ne živi u Bosni i Hercegovini, a posljednji put je u rodnom Mostaru proveo tek nekoliko dana i to u vrijeme božićnih blagdana. Osim toga, da ironija bude veća, kako tvrdi Marić, on nema položen vozački ispit, a samim tim ni vozačku dozvolu i automobil na svoje ime.

„Prema operativnim podacima FUP-a vlasnik vozila Golf VI je Dragan Gakić, dok je vlasnik vozila BMW Severino Marić“, objavio je danas u svom tekstu, između ostalog, Klix.ba.

Lažne informacije

Objava Sanela Kajana u kojoj tri mladića imenom i prezimenom naziva nasilnicima je za nekoliko minuta prikupila više stotina lajkova, kao i desetine dijeljenja, a nakon toga je obrisana.

„Dosta je više navođenja samo inicijala! Nasilnici moraju biti poznati javnosti, procesuirani i osuđeni. Ima ih još. Objavit ću i ostala imena. Pozivam policiju da hitno reaguje, jer pripremaju bijeg u Republiku Hrvatsku“, naveo je Sanel Kajan u svojoj Facebook objavi, jasno navodeći imena Severina Marića, Marina Sabljića te Dragana Gakića, uz opis da su oni napadači u Stocu. 

Lažne informacije

Navedeni mladići oštro demantiraju optužbe Kajana i Klixa

Našem portalu, kako smo gore naveli, obratili su se Gakić i Marić, koji su ukazali na lažne informacije koje su zaživjele objavom zastupnika Kajana i portala te su oštro demantirali navedene izjave.

„Molim vas da prenesete na svom portalu moj demanti na ove objave, to su neprovjerene i lažne informacije“, rekao je Gakić portalu Hercegovina.info, navodeći mogućnost podizanja tužbi.

Severino Marić je također kontaktirao portal Hercegovina.info rekavši da je za cijeli slučaj i njegovo povezivanje sa svojim imenom saznao od prijatelja i obitelji, koji su mu putem mobilnog telefona od ranog jutra slali linkove objava portala i Kajana.

„Neprijatno sam iznenađen cijelim slučajem, a ne znam odakle federalnom zastupniku i medijima pravo javnog objavljivanja mog, kao i tuđih imena, bez prethodnog provjeravanja informacija. Korištenje mog imena i identiteta u ovu svrhu apsolutno nema opravdanje, jer ja na teritoriju Bosne i Hercegovine ne boravim od rujna mjeseca, a posljednji put sam tu bio na odmoru za blagdane i Božić, tek nekoliko dana“, rekao je Marić za Hercegovina.info, koji ovim putem objašnjava da ne postoji nikakva mogućnost da je tog dana bio, a kamoli napao ozlijeđene mladiće u Stocu.

Kako Marić objašnjava, objavljene informacije nemaju smisla jer je on naveden kao vlasnik automobila marke BMW, a on nema vozačku dozvolu.

Nisam polagao vozački ispit niti imam vozačku dozvolu, a naročito ne onda i osobni automobil. Ovakve tvrdnje unijele su nemir naročito mojim bliskim ljudima, načinjena je nepravda, okarakteriziran sam kao nasilnik i vidjet ću što mogu učiniti po pitanju podizanja tužbi za klevetu i iznošenje lažnih informacija te javno blaćenje mog imena, a onda i tuđih, čime je stavljena svojevrsna meta na nas, a sve, ponavljam, bez ikakvih provjera“, istaknuo je Marić za naš portal.

MUP HNŽ prozvao autore lažnih vijesti

MUP Hercegovačko-neretvanske županije oglasio se također danas povodom nemilih događaja u Mostaru i Stocu koji su se dogodili u protekla dva dana, a oni su, između ostalog, prozvali autore lažnih vijesti.

"U povodu nemilih događaja koji su se proteklih dana zbili na području Mostara i Stoca, kao i  pratećih medijskih istupa pojedinih organiziranih skupina, među njima nažalost i nositelja visokih političkih i javnih funkcija, MUP Hercegovačko-neretvanske županije oštro odbacuje sve dezinformacije, insinuacije i nesuvisle optužbe, naročito opovrgavajući današnje navode s neprovjereno objavljenim pogrješnim imenima sudionika događaja nad kojima intenzivno provode istražne radnje. Neodgovorno istupanje u javnost, politiziranje ponukano prikupljanjem jeftinih političkih bodova, kao i medijsko izvještavanje koje krši osnovne novinarske etičke kodekse pa i Zakon, opasno usložnjavaju ionako visoke napetosti i ministar unutarnjih poslova Marijo Marić poziva sve dionike takva javnog komuniciranja na odgovorno ponašanje unutar zakonskih odrednica“, rečeno je između ostalog u priopćenju.

Naglasili su da u koordinaciji sa Županijskim tužiteljstvom Mostar intenzivno rade na utvrđivanju okolnosti događaja i utvrđivanju identiteta izvršitelja i u Mostaru i Stocu, ali za razliku od spomenutih pojedinaca, MUP je Zakonom spriječen iznositi podatke unutar tekuće istrage, do trenutka kada će moći istupiti sa svim relevantnim činjenicama.

Podsjećamo na priopćenje, u noći sa subote na nedjelju oko 00:10 sati u Policijsku stanicu Stolac M.A. (2004) iz Poplašića - Stolac je prijavio da je upravljao vozilom marke Mercedes magistralnim putem iz Mostara prema Stocu gdje u mjestu Masline Stolac dolazi do udara u zadnji dio njegovog vozila od strane vozila VW Golf V nepoznatih registarskih oznaka.

Stolac

"Uslijed udara njegovo vozilo je stjerano s puta pred bivši dom. Iza vozila VW Golf stala su još dva vozila, vozilo marke BMW i VW Passat iz kojih je izašla grupa od oko 10 osoba, maskirani i sa bejzbol palicama koji lupaju po njegovom vozilu na koje bacaju baklje, nakon čega nasrću na osobe koja su se skupa s njim nalazila u vozilu, te ih udaraju palicama po čitavom tijelu. Nakon toga su se vozilima udaljili u nepoznatom pravcu", priopćeno je.

Zajedno s prijaviteljem u vozilu s su se nalazili E.G. (2003) iz Stoca, D.B. (2002) iz Gorice-Stolac i F.B. (2006) iz Gorice-Stolac. Sva četvorica su zadobila ozljede neutvrđenog stupnja, te im je ukazana pomoć u DZ Stolac, nakon čega je D.B. upućen na CUM Mostar, dok su E.G., M.A, i F.B. upućeni u RMC dr. Safet Mujić Mostar.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.