NOVI NAMET Vlasništvo vozila ne dokazuje se više samo prometnom prilikom prodaje

Gužve gužva bulevar mostar promet testiranje
hercegovina.info

Svaki novi namet, ma koliki on bio udar je na džepove građana koji ih imaju i "preko glave". Jedan od novijih je taj da vlasništvo vozila prilikom prodaje više ne možete dokazati samo prometnom, već i potvrdom koju plaćate u MUP-u 13 maraka.

O čemu se zapravo radi pojasnili su za Hercegovina.info iz Agencije za nadzor osiguranja Federacije Bosne i Hercegovine. Naime, ukoliko prodajete svoje vozilo, te želite izvršiti povrat osiguranja, vlasništvo nad vozilom morate dokazati spomenutom potvrdom. Odluka je to koja je stupila na snagu 12. rujna.

"U članku 9. stav (6) Zakona o obaveznim osiguranjima u prometu je propisano da ako ugovor o obaveznom osiguranju prestane vrijediti prije isteka osiguranog razdoblja, prekid police ne može se izvršiti dok se ne dostavi potvrda od nadležnog organa za registraciju vozila da je vozilo odjavljeno. Agencija za nadzor osiguranja Federacije Bosne i Hercegovine je u svom instruktivnom aktu/mišljenju uputila društva za osiguranje da se kao dokaz o odjavi vozila može koristiti, alternativno potvrdi od nadležnog organa za registraciju vozila da je vozilo odjavljeno, i ovjerena kopija potvrde o registraciji i potvrde o vlasništvu vozila.

Rješenjem Agencije za zaštitu osobnih podataka u Bosni i Hercegovini od 12.09.2023. godine naložena je Agenciji za nadzor: da u instruktivnim aktima izmjeni dijelove koji se odnose na obavezu osiguravajućih društava da u postupku prekida police osiguranja od autoodgovornosti i povrata neiskorištenog dijela premije osiguranja, a u slučaju nedostatka potvrde nadležnog organa za registraciju da je vozilo odjavljeno, od osiguranika alternativno prikupljaju ovjerene kopije potvrde o registraciji i potvrde o vlasništvu vozila i drugih dokumenata.

Istim Rješenjem je zabranjena jednom društvu za osiguranje: da u postupku prekida police osiguranja od autoodgovornosti i povrata neiskorištenog dijela premije osiguranja zahtijeva od osiguranika, prilaganje ovjerene kopije potvrde o registraciji, potvrde o vlasničkoj knjižici te police osiguranja novog vlasnika vozila.

Slijedom navedenog Agencija za nadzor je postupajući u skladu s Rješenjem Agencije za zaštitu osobnih podataka u Bosni i Hercegovini-pristupila izmjeni tč. 2. i 3. Mišljenja o primjeni Odluke o uvjetima za osiguranje vlasnika vozila od odgovornosti za štetu prouzrokovanu trećim licima i Odluke o načinu utvrđivanja tarife premije i cjenovnika za osiguranje vlasnika vozila od odgovornosti za štetu prouzrokovanu trećim osobama broj: 01-059-3514/20 od 07.12.2020. godine, te se kao dokaz o odjavi vozila trenutno može koristiti isključivo potvrda izdata od nadležnog organa za registraciju vozila da je vozilo odjavljeno", naveli su u svom odgovoru za Hercegovina.info iz Agencije za nadzor osiguranja Federacije Bosne i Hercegovine.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.