NARKOKARTEL I SKY PREPISKE Privedeni Mostarac brani se sa slobode uz mjere zabrane, tužitelj ulaže žalbu na odluku Suda

Haris Behram
klix/facebook

Jedna od najspektakularnijih policijskih akcija u BiH u kojoj su uhićene 23 osobe nastavila se maratonskim ročištem za 18 optuženih, te je rezultiralo puštanjem na slobodu većine uhićenih uz određene mjere zabrane.

Većina puštena uz mjere zabrane

Sud BiH je objavio da je prihvatio prijedlog Tužiteljstva Bosne i Hercegovine od 24.travnja 2024. i donio rješenje kojim je prema osumnjičenicima Adnanu Smajloviću, Sančezu Jukiću i Aidi Halać određena mjera pritvora koja po ovom rješenju može trajati najduže mjesec, računajući od dana privođenja, odnosno do 22.svibnja 2024. ili do nove odluke Suda.

Istim rješenjem se odbija kao neutemeljen prijedlog Tužiteljstva BiH od za određivanje mjere pritvora osumnjičenicima Tariku Zuloviću, Harisu Behramu, Mirsad Skopaku, Maku Šemšiću, Elmiru Sariću, Smailu Šikalo i Gordanu Memiji koji se puštaju na slobodu odmah, te se istodobno istim osumnjičenicima izriču mjere zabrane i to Memiji zabrana putovanja i komuniciranja sa svjedocima, a ostalima zabrana sastajanja s određenim osobama, odnosno komuniciranja sa svjedocima.

Prepiske iz SKY aplikacije

U rješenju Suda BiH stoji i to da "iz dostavljenih dokaza jasno proizilazi uloga organizatora navedene organizirane grupe, koju je imao Adnan Smajlović, kao i uloga Sančeza Jukića, Aide Halać, Tarika Zulovića, Harisa Behrama, Mirsada Skopaka, Maka Šemšića, Elmira Sarića i Smaila Šikala, kao članova grupe i Gordana Memije, kao osoba koje su zadužene da novac za koji se osnovano sumnja da je stečen izvršenjem kaznenih djela, a što je istima poznato, svojim radnjama, osobno ili preko drugih pravnih i fizičkih osoba, stavljaju u regularne tokove.“

Sud to obrazlaže na sljedeći način.

“Naprijed navedeno utvrđenje Suda proizilazi, prije svega, iz rezultata dobivenih analizom komunikacija osumnjičenih osoba na SKY aplikaciji, u kojoj osumnjičeni otvoreno i bez korištenja šifriranih izraza komuniciraju u vezi načina za stavljanje novca za koji se osnovano sumnja da je stečen izvršenjem kaznenih djela, a što je istima poznato, svojim radnjama, osobno ili preko drugih pravnih i fizičkih lica, stavljaju u regularne tokove. Pri tome, komunikacije koje su osumnjičeni međusobno ostvarivali putem navedene aplikacije, odnosno vrijeme i sadržaj istih se nesporno mogu dovesti u vezu sa svim pojedinačnim inkriminirajućim radnjama koje se osumnjičenima stavljaju na teret. Dakle, iz svega naprijed navedenog jasno i nedvosmisleno proizlazi postojanje osnovane sumnja da osumnjičeni, zajedno sa drugim organizatorom i članovima organizovane grupe vrše kaznena djela koja im se prijedlogom Tužiteljstva stavljaju na teret, i to Adnan Smajlović kao član organizirane kriminalne grupe, u kojoj svaki od članova grupe ima određen zadatak koji izvršava u skladu sa nalogom organizatora grupe Adnana Smajlovića i E.G.

U prilog navedenom govori i činjenica da su osumnjičeni za međusobne razgovore koristili aplikaciju SKY, kao i kriptirane telefone, koji se koriste za sigurno, odnosno zaštićeno komuniciranje sudionika u vezi pripremanja i izvršenja kaznenih djela. Nadalje, sama učestalost komunikacije, između osumnjičenih osoba uključenih u izvršenje kaznenih djela, kao i sadržaj komunikacija koje su isti vodili putem zaštićenih telefona i aplikacija, kada se dovede u vezu sa dužinom trajanja istih, kao i vremenskim razdobljem izvršenja inkriminirajućih radnji, jasno i nedvosmisleno ukazuje da se radi o organiziranoj grupi koja ima vrlo razvijenu hijerarhijsku strukturu, kao i da je svaki od pripadnika organizirane grupe imao unaprijed određene planirane zadatke i uloge u izvršenju kaznenih djela koja im se stavljaju na teret", stoji u obrazloženju koje je objavio Sud BiH.

Tužitelj tvrdi da ima 54 dokaza

Tužitelj Sanjin Kulenović optužnicu temelji na presretnutim SKY prepiskama koje su se odvijale između 2016. i 2021. godine. 

Osim određenih prepiski, nije na jučerašnjem ročištu iznio više informacija o eventualnim dokazima koje posjeduje ili svjedocima u ovom predmetu. Nagovijestio je kako tek predstoje vještačenja oduzetih telefona, računala i jednog servera.

Tužiteljstvo tvrdi kako je dostavilo Sudu BiH 54 materijalna dokaza, no ne zna se točno o kakvim dokazima je riječ jer o njima jučer nisu iznošeni detalji kako je inače praksa na sličnim ročištima kada tužitelji obrazlažu ovakve prijedloge.

Obrana Harisa Behrama

Optuženi Haris Behram iz Mostara pušten je uz mjere zabrane da se brani sa slobode. Među prepiskama koje je tužitelj čitao na jučerašnjem ročištu zanimljive su bile one između mostarskog SDA-ovca Harisa Behrama i bivšeg pripadnika FUP-a Dženisa Kadrića koji je u međuvremenu postao prattelj šefa narkokartela Tito i Dino, Edina Gačanina.

Kako je pročitao tužitelj Sanjin Kulenović oni su razgovarali o osnivanju nevladinih udruga u koje bi upumpavali novac od droge, ali spominjala se i politika.

Tužitelj je naveo da je Gačanina zanimalo kako preuzeti kontrolu nad državom, pa se tako razmatralo osnivanje neke stranke koju bi financirao njegov narkokartel.

U presretnutom SKY razgovoru, Kadrić priča Behramu kako je dogovorio posjetu čelnika stranke Narod i Pravda Elmedina Konakovića Dubaiju. Tužitelj dalje tvrdi kako je Kadrić naveo da se trebalo s njim pričati o suradnji. Nije poznato je li do spomenutog sastanka ikada došlo.

Odvjetnik Senad Pizović koji zastupa Harisa Behrama kazao je kako mu u cijelom slučaju ima puno nelogičnosti.

Podsjetio je kako je tužitelj ranije govorio da je Behram od Adnana Smajlovića dobivao naloge za pranje novca preko Udruge građana Brankovac, koje Behram vodi.

“Gdje prestaje logika, tu počinje BiH. Ja sam izbrojao ovdje se okupila grupa i ovdje ima 300 godina škole i nijedne godine zatvora. Moj klijent prvi put danas vidi Smajlovića koji mu je navodno dao 25.000 KM”, rekao je Pizović.

Govorio je i o komunikaciji Behrama sa Dženisom Kadrićem u kojoj su komentirali političku situaciju i “kupovinu stranke”, kazavši da nije kriminalno djelo govoriti o politici i da je potpuno nevažna činjenica što je Behram član SDA. “Behram već je predsjednik udruge građana Brankovac i govori se da je Kadrić s njim dogovarao prebacivanje novca, a istovremeno se sugerira da se otvori nova udruga? Zbog čega bi se otvaralo ako već postoji? I kakav je to narkokartel ako traži savjet od građevinskog tehničara iz Mostara o pranju novca?”, istaknuo je odvjetnik.

Tužitelj najavio žalbu

On je dalje kazao da je njegov klijent Behram i ranije tražio da ga se ispita o svim navodima medija po kojima on pere novac za ovaj narkokartel.

"Moj je branjenik navodno trebao doći u Sarajevo sa 20.000 KM i rušiti državu", zaključio je Pizović.

Inače, Behram je iznio aktivnu obranu kad je uhićen, dao je svoj iPhone i šifru i rekao policiji da je jedva čekao da dođu, tvrdi njegov odvjetnik.

"Od 333 razgovora vi izvadite tri i izvlačite iz konteksta priču”, optužio je odvjetnik tužitelja.

Zašto je Behram imao telefon sa instaliranom SKY aplikacijom i zašto je završio na shemi Europola, Pizović nije navodio.

Postupajući tužitelj Tužiteljstva BiH uložit će žalbu na odluku Suda BiH kojom za dio osumnjičenih u predmetu "Black Tie 2" nije određena mjera pritvora ili mjera zabrane, koju su tražili, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH .

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.