NAKON NAŠE ANALIZE Promijenjen sporazum s EP HZHB, sad nema oprosta kamate na 4 milijuna KM

Gradsko vijeće i EP HZHB

Na dnevnom redu prošle sjednice GV Mostara trebao se naći prijedlog sporazuma Grada Mostara i javnog poduzeća Elektroprivreda HZ HB, gdje se Mostar odriče kamata a pristaje samo na isplatu glavnice, čak i ondje gdje ima prvostupanjsku presudu na svojoj strani. 

Zbog trzavica na relaciji SDA-HDZ, koji su staru ljubav potvrdili i u novoj županijskoj vladi sjednica je odgođena. U međuvremenu, za sutrašnju sjednicu pripremljen je posve novi sporazum. 

Gle čuda, dogodilo se to nakon analize koju smo objavili. 

Za razliku od prvog, gdje su se odricali kamata u predmetu broj 58 0 Ps 212948 19 Ps koji se vodi pred Županijskim sudom u Mostaru, a gdje je Općinski sud Mostar već donio presudu da je Elektroprivreda dužna isplatiti Mostaru iznos od 4.134.180,04 maraka, sa zakonskom zateznom - pozamašnom kamatom, a gdje smo analizirali da se radi o štetnom potezu za Grad i da su trebali sačekati pravomoćnost presude, oko ovog dijela se sada neće sporazumljivati. Praktično to znači da će se u gradski proračun sliti i glavnica i pozamašne kamate kojih smo se odricali. 

Ispod možete pročitati kako je izgledala prva verzija sporazuma o oprostu duga, i  kako izgleda druga, koja će se pred vijećnicima naći sutra na sjednici Gradskog vijeća.

Prva verzija:

7.1.1. Prijedlog Sporazuma_... by Uredništvo hercegovina info

Nova verzija:

Odluka Davanju Suglasnosti ... by Uredništvo hercegovina info

U analizi smo naveli da je interes grada ovdje sačekati drugostupanjsku presudu. Naime, u prvom sporazumu, Mostar se olako odrekao pozamašnih očekivanih kamata, iako je mogao sačekati drugostupanjsku presudu – koja je trebala već biti donesena. Ovako će sačekali pravomoćnost presude i naplatiti se u cijelosti. 

Grad Mostar i EP će se sporazumljivati, kako se vidi u novom sporazumu, samo u predmetu broj: 58 0 Ps 258565 22 Ps koji se vodi pred Općinskim sudom u Mostaru. Zahtjev tužitelja (Grad Mostar) je da tuženik (Elektroprivreda HZHB) ima isplatiti naknadu u iznosu od 1.845.777,97 maraka. 

U ovom slučaju Grad se treba odreći kamate budući da je proces praktično na samom početku, na razini zahtjeva, a Gradu je korisno prije dobiti operativna sredstva. Konačnu presudu (sa očekivanim, ali ipak neizvjesnim ishodom) Županijski sud bi donio tek za oko dvije godine, tako da je interes Grada odreći se kamate i uzeti novac ranije.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.