NA POMOLU NOVI PROCES Zbog čega je Mamić prijetio Vidiću konferencijom za tisak?

Zdravko Mamić Smiljan Vidić
Hercegovina.info

Grad Čapljina jučer je održao licitaciju zemljišta, gdje su ogromne parcele u Dretelju određene tvrtkama Zdravka Mamića, čiji su predstavnici i predstavnica, djevojka Zdravka Mamića Jelena Planinić nazočili licitaciji. 

Drugima pristup nije bio dozvoljen. Zadnji natječaj za Mamića Vidić je raspisao zadnji radni dan u prošloj godini, nakon što je prethodno dva raspisivao i poništavao. 

Upućeniji tvrde da je Vidić zadnji natječaj, onaj raspisan 29. prosinca raspisao pod prijetnjom konferencije za tisak, gdje bi Mamić progovarao o tome kojim putem je došao do solarnih farmi u BiH, s posebnim osvrtom na Čapljinu. 

Tužiteljstvo ovaj slučaj ne ispituje, ni po prijavi, ni po službenoj dužnosti, a unatoč mnogim objavljenim člancima kako se Mamićevim tvrtkama dodjeljuje zemljište.  

„Vezano za Vaš upit, a nakon izvršenog uvida u evidencije ovog Tužiteljstva, možemo Vas izvijestiti da u ovom Tužiteljstvu nije zaprimljena prijava koja bi se odnosila na problematiku i predmet Vašeg interesa“, kazala je glasnogovornica Tužiteljstva Ana Rajič, upitana ima li u Tužiteljstvu prijava zbog solara u Čapljini, tvrtka Zdravka Mamića, namještanje natječaja i slično.

Buđavi predmet

Jučer, isti dan kada je u Čapljini održavana licitacija za Mamića, Tužiteljstvo HNŽ-a skinulo je prašinu s jednog starog predmeta, te obznanilo optužnicu u predmetu koji se buđao u ladicama od 2015. godine - da bi svjetlo dana ugledao 16. siječnja 2024. godine. Radi se o predmetu T07 0 KTK 0008851 16 2, koji je, prije imenovanja za ustavnog suca vodio Mirko Miličević. Mnogi se pitaju zašto je on izronio upravo sad. 

Prilikom nedavnog iznošenja izvješća o radu Tužiteljstva HNŽ glavni tužitelj Zdenko Kovač je pitan upravo o ovom predmetu. 

„Pitanje za gospodina Kovača je li jedan tužitelj dobio stegovnu mjeru od strane VSTV, a ako jest želim pojašnjenje što je bilo u pitanju. Imamo dva predmeta u kojima istraga traje duže od 5 godina, zanimalo bi me o kojoj vrsti predmeta se radi“, pitao je zastupnik Mirko Vasilj, koji je ispitivan u slučaju Neretva energija, dodavši da je se osobno zanimao za predmet koji traje pet godina, ne precizirajući na Skupštini o čemu se radi, a radilo se upravo o ovom predmetu. 

„Jednu godinu sam dobivao odgovor istraga je u tijeku, dogodine da se istraga vodi i pet godina da se vodi ili je u tijeku. Zašto ne postoji povjerenje u rad Tužiteljstva. Pa možda i radi ovakvih primjera“,  naveo je Mirko Vasilj. 

FUP je naime Tužiteljstvu HNŽ izvješće o počinjenom kaznenom djelu protiv Vidića i ostalih podnio 2015. godine, da bi optužnica bila podignuta 2024. U izvješću FUP-a spominju se pet osumnjičenih osoba, dok su se u optužnici u konačnici našle dvije u predmetu „Neretva energija“. FUP je u svom izvješću spominjao prvoosumnjičenog S. V., potom P. K., potom D. Š. i V. V., ali i pravnu osobu.   

Tko su vlasnici tvrtke Neretva energija, tko se i kako okoristio na račun Čapljine donosimo u nastavku.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.