MOSTAR IMA PLAN ZA ZGRADU RAZVITKA Poslovna zona, 180 stanova, podzemne garaže i veliki trg

Razvitak,Grad Mostar,Salem Marić,Salem Bubalo
facebook

Nakon što je na posljednjoj sjednici Gradskog Vijeća Mostar usvojen nacrt regulacijskog plana "Centralna zona rekonstrukcija - faza II", održana je i javna rasprava na kojoj je s obzirom na broj stanara koji potražuju povrat svoje imovine sudjelovao začuđujuće mali broj građana, piše Hercegovina.info.

Plan Gradske uprave je da problem dugogodišnje opasne i estetski neprihvatljive ruševine koju sada 'Razvitak' predstavlja, riješi ulaskom u javno-privatno partnerstvo, odnosno ostvarivanjem suradnje sa privatnim investitorom koji bi u zamjenu za sve dozvole i manje troškove prema gradu na sebe preuzeo zbrinjavanje 60-ak vlasnika tj. korisnika stanarskog prava koje su do rata živjele u stambenom dijelu 'Razvitka'.

'Razvitak' mora postati poželjno mjesto stanovanja i okupljanja 

Vijećnica Irma Baralija prva je nakon sjednice Gradskog vijeća javno objavila što investitor planira i nudi: „Investitor će graditi ogroman kompleks, tu će biti podzemna parking garaža, poslovni prostori u prizemlju a okolo, na 3 strane (prema Titovoj, prema Vatrogasnoj i prema Biosferi) će biti stanovi i to u kaskadama. Strana prema Titovoj će imati 4-5 katova kako bi bile u nizu već postojećih zgrada, dok će strana prema Vatrogasnoj imati 11 katova. U centru tog stambenog kompleksa bit će veliki trg, sa zelenilom, klupama itd“.

Razvitak,Grad Mostar,Salem Marić,Salem Bubalo
Plan za Razvitak

Prijeratna zgrada 'Razvitka' koju je projektirao direktor poduzeća 'Vranica' Ante Paljaga imala je 8 katova sa mansardom i legendarni poslovni prostor odnosno robnu kuću. Kompleks je u ratu stradao, a zgrada je srušena zbog statičke nestabilnosti naredbom Hansa Koschnika, tadašnjeg upravitelja Mostara.

Razvitak,Grad Mostar,Salem Marić,Salem Bubalo
Ante Paljaga

Salem Bubalo, direktor Zavoda za prostorno uređenje Grada Mostara objasnio je kako grad ima interes i želju da se taj lokalitet opet brendira kao poželjno mjesto stanovanja i okupljanja, što je nekad i bio. Plan investitora s kojim Grad pregovara je da gradi poslovno stambeni objekt sa 160 do 180 stanova, a preuzeo bi na sebe i gradnju podzemnih garaža, trga koji bi bio javna površina, te garantirao da će svi vlasnici stanarskog prava iz bivšeg 'Razvitka' dobiti stan jednake kvadrature u visokom roh bau stanju.

Razvitak,Grad Mostar,Salem Marić,Salem Bubalo
Salem Bubalo

Što se podzemnih garaža tiče, trenutni je plan da se izgradi dio garaže sa oko 150 mjesta koja bi bila javna, odnosno njome bi upravljao 'Mostar parking', dok bi na tri etaže investitor pravio privatnu garažu za nekih 300 do 400 vozila.

Na nacrtima se vidi da bi novi kompleks Razvitka trebao imati dva ulaza i izlaza, te široki pješački koridor prema Fejićevoj ulici koja bi tim planom postala isključivo pješačka zona. Dio je to šireg plana gradskih otaca da riješe mirujući promet izgradnjom osam javnih garaža na ključnim točkama grada, te da otvore glavnu ulicu odnosno Ulicu maršala Tita u dva smjera sa tri trake čime bi se rasteretio promet i na Titovom mostu i na potezu Musala - Španjolski trg, te stvorili novi prometni koridori koji bi olakšali prometovanje Mostarom.

Stanari inzistiraju na očuvanju reljefa sa pročelja zgrade

Dio stanara izjasnio se kako je nezadovoljan arhitektonskim rješenjem koje nudi investitor, odnosno prigovaraju da se ne poštuje povijesno - kulturno naslijeđe, a najčešće se pozivalo na očuvanje i restauraciju reljefa stećaka koji su opstali na pročelju 'Razvitka' svih ovih godina, javlja novinar portala Hercegovina.info.

Razvitak,Grad Mostar,Salem Marić,Salem Bubalo

Na sve kritike stanara odgovorio je predsjednik Gradskog Vijeća Mostara Salem Marić. Marić je podsjetio stanare da su u posljednjih 20 godina pokušali svoja prava ostvariti na više načina i da su svaki put u tome bili neuspješni.

"Želim naglasiti da je naš dugogodišnji cilj riješiti stanare u toj zgradi. Kao udruženje stanara, pokušali ste na mnogo načina, ali niste uspjeli. Sada se pojavila prilika jer je investitor zainteresiran za kupnju 'Razvitka'. Grad je uvijek prvo tražio da se riješe stanovi za bivše stanare, to je bio naš uvjet. Sada smo blizu rješenja i nikad nismo bili bliže. Ne znam jesu li svi 100% zadovoljni, vjerojatno nisu, ali to je nemoguće postići.

Dogovor s trenutnim investitorom je u tijeku. Obavijestili smo predstavnike stanara i nakon što smo dobili konačan broj stanova, poslali smo svima e-poštu da izraze svoje mišljenje o broju katova i mogućoj orijentaciji stanova. Stanari su izrazili pozitivno mišljenje o tome. Onda smo obavijestili investitora da moramo zajedno pronaći rješenje za stanare.

Odgovorno tvrdim da će investitor morati poštovati sve dogovoreno. Molim stanare da povjere struci da radi svoj posao. Ako struka kaže da nešto nije prihvatljivo, bez obzira na osobne veze, moramo to prihvatiti.

Nakon donošenja regulacijskog plana, stanari imaju pravo prigovora. Kao predsjednik vijeća, neću dopustiti da itko bude prevaren, obećavam da investitor neće dobiti uporabnu dozvolu ako ne ispoštuje sve što smo dogovorili“, rekao je Marić.

Razvitak,Grad Mostar,Salem Marić,Salem Bubalo

Regulacijski plan sa amandmanima stanara i građana naći će se pred Gradskim vijećem 27.6. gdje treba biti usvojen sa 24 glasa ZA, kako bi se krenulo sa sljedećom fazom realizacije. Dokumente i nacrte možete pronaći OVDJE.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.