MOST POČITELJ I DALJE NAPUKNUT Ne zna se kako ga sanirati, spominju se i kaznene prijave

Most Počitelj
JP Autoceste FBiH

Pukotina na mostu Počitelj i oštećenja na ovoj impozantnoj konstrukciji na Koridoru 5C još uvijek nisu sanirana, a u JP "Autoceste FBiH" još uvijek analiziraju opcije i pripremaju izradu konačnog rješenja za sanaciju, tvrdi NAP.

Međutim, sve se odvija presporo i novinari NAP-a pišu kako doznaju da su u pripremi kaznene prijave, jer nakon skeniranja čeličnih užadi za napinjanje konstrukcije, utvrđeno je da položaj kablova odstupa od projekta, ovisno o položaju u mostu, od 30 do 60 centimetara.

Izvođači radova sami su pokušali zategnuti čeličnu konstrukciju, ali tada je počeo pucati beton! I sada se zapravo ne zna kako bi se sanacija mogla provesti.

Ovaj most visok je više od 100 metara i dug gotovo jedan kilometar, što ga čini jednim od najviših u regiji i jednim od najkompleksnijih objekata u sklopu Koridora 5C.

Riječ je o kontinuiranom prednapetom armiranobetonskom mostu sandučastog poprečnog presjeka, građenom tehnologijom slobodne konzolne gradnje, kojom su spojene dvije obale rijeke Neretve. Prilikom najave spajanja mosta rečeno je da se u predstojećem razdoblju može očekivati dinamičnije izvođenje radova, no došlo je do neočekivanih situacija koje prvo moraju biti riješene.

Iako se očekivalo da će gradnja biti potpuno završena ove jeseni, čini se da to ostaje samo želja.

Izvođači radova na mostu su Azvirt Limited Liability Company (Azerbejdžan), Sinohydro Corporation Limited (Kina) i Powerchina Roadbridge Group Co. Ltd. (Kina), čiji je HERING podizvođač.

Financiranje izgradnje osigurano je iz sredstava u okviru Ugovora o zajmu sklopljenog s Europskom investicijskom bankom (EIB) i bespovratnim sredstvima Europske unije, osiguranim u okviru Agende za povezivanje preko Investicijskog okvira za Zapadni Balkan (WBIF). Ukupna vrijednost radova za izgradnju mosta Počitelj iznosi 28.114.889 eura bez PDV-a.

Most Počitelj premošćuje magistralnu cestu M-17, rijeku Neretvu i željezničku prugu Sarajevo - Ploče.