FOTO/VIDEO  MILANOVIĆ Dolazim kao brat, ako vam to išta znači, a Hrvatima iz Hrvatske poručujem "dođite da se divite"

Zoran Milanović
Hercegovina.info

Predsjednik RH Zoran Milanović boravi danas u Mostaru povodom 30 godišnjice osnutka HVO-a. On je po dolasku u Mostar pozdravljen gromoglasnim pljeskom, a u svom govoru u Kosači istaknuo je važnost uloge koju je HVO odigrao u ratu. 

Predsjednik Republike Hrvatske posmrtno je odlikovao Redom kneza Domagoja s ogrlicom za pokazanu osvjedočenu hrabrost i junaštvo u ratu Ivu Lozančića, a odlikovanje je preuzela kćerka Ivana, te Redom bana Jelačića za iznimno uspješno zapovijedanje postrojbama Hrvatskog vijeća obrane te za sveukupne zasluge u njihovom ustroju Zborna područja Mostar, Tomislavgrad, Vitez i Orašje, a odlikovanja su preuzeli Petar Zelenika, Ivan Tanjić, Filip Filipović i Đuro Matuzović.  

"Majke i očevi i svi bližnji palih hrvatskih vitezovi, pripadnici HVO-a, hrvatski vojnici, hrvatski junaci, dragi svi, domaćini, gospodine Čoviću, domaćine i svi drugi sretan vam ovaj veliki dan, ova velika obljetnica. Ja ovdje neću govoriti o povijesnici, o kojoj su prethodnici govororili sjajno i puno, i rekli možda sve. Paziti ću na svaku svoju riječ, jer znam da je oko nas vaga za točno mjerenje, i da će mi se vagati svaka riječ i gesta kao prijateljska i neprijateljska, s naglaskom na ovo drugo", kazao je Milanović, nakon čega je uslijedio gromoglasan pljesak.

Istaknuo je da u Mostar dolazi među svoj narod.

"Dolazim u drugu državu, ali među svoj narod, među Hrvatice i Hrvate, dolazim kao prijatelj. Uvijek kao prijatelj, i ne samo kao konstruktivan partner nego kao brat, ako vam to išta znači", kazao je Milanović. Kazao je da vuče daleko porijeklo iz BiH, te da su njegovi preci doselili iz BiH u Dalmaciju, kao i 90 posto Hrvata.

"Gledajući danas ovaj skup, a dolazeći ovdje puno puta, pa i one 2014. godine kada su gorjele hrvatske institucije u siječnju, kada su ih "borci za demokraciju" zapalili ja vam kažem da demokracija mora biti demokracija, a ne demokratizam, jer onda je to nasilje. Demokracija se ne može utjerivati, demokracija se živi, ona se iskustvom usvaja, ona je lijepa i užasno komplicirana", prokomentirao je Milanović. Potom je poslao poruku hrvatskoj javnosti, ali kako je rekao i partnerima u Sarajevu, Banja Luci, Beogradu, Bruxellesu, svima koji slušaju i kojima je stalo.

"Razina organizacije ovog skupa, kultura, stil pristojnost, decentnost, sve je to Europa. To pokazuje koliko ste uključivi, koliko imate i stila. I sam odabir imena patrona ovog doma(opa. Herceg Stjepan Kosača) govori o tome da gledate malo šire. Katarina je bila njegova kći, i kod dolaska Osmanlija završila je u Rimu, međutim Stjepan Kosača je puno šire od običnog hrvatskog velikaša, on je i herceg, on je klasičan srednjovjekovni bosanski velikaš", istaknuo je Milanović.

"Svima onima koji u Hrvatskoj gaje skepsu (opa. prema Hrvatima u BiH), mogu samo reći dođi da vidiš, dođi da se diviš", istaknuo je Milanović. Potom je uslijedio još jedan gromoglasan pljesak. 

"Ja sam kao što znate političar već duži niz godina, a više nisam član niti jedne stranke, bio sam član stranke koju sam volio i koju sam vodio. Bio sam ljevičar i laburist, bio sam kozmopolitanski moralist, to sam na neki način i dalje, međutim ja sam izabran da budem predsjednik hrvatskog naroda, hrvatskih manjina, Hrvata u inozemstvu i Bosni i Hercegovini. Toga se ne stidim, to je moja dužnost, to je moja prisega, to je moj zov svijesti i savjesti. Prema nikome u BiH predrasude nemam, ni prema Srbima koji su bili agresori u prošlom ratu, ni prema Bošnjacima, muslimanima kako smo ih nekad zvali, a koje prihvaćamo i koji su realnost, koji su susjedi i koji su nadam se bolji partneri nego su to u zadnje vrijeme bili", kazao je dalje Milanović. Istaknuo je da su to sve potpune realnosti, kao i hrvatstvo koje je neiskorjenjivo, i bez kojeg Bosne i Hercegovine nema, kao što je nema ni bez Srba i Bošnjaka. 

"To je trojstvo i jedinstvo koje čini Bosnu i Hercegovinu. Da bi to funkcioniralo kako Bog zapovijeda potrebno je ispuniti neke uvijete, držati se nekih obećanja, potpisanog i izrečenog i to je koliko ja razumijem, budući da ipak dolazim iz druge države. To je bit priče. Hrvatska je jedan od jamaca Daytona. Dayton je način da se završi rat, da opstane Bosna i Hercegovina. Hrvati kao najmalobrojniji narod u BiH ne žele biti manjina, ne žele imati status manjine. Biti manjina nije sramota, nije nikakva tuga. Hrvatska ima manjine. Te manjine voljom hrvatskog političkog naroda uživaju status kakav nemaju ni u jednoj europskoj državi. Za svoje predstavnike glasuju sami, da bi glasovao za srpskog predstavnika u RH ja se moram deklarirati kao Srbin. U protivnom to nije dopušteno. Što se to dogodilo u BiH zadnjih 16 godina!? Prvih deset godina je bilo kako treba. Što se to dogodilo da bi netko naslutio da bi na račun Hrvata, kojih je najmanje, ali nisu manjina mogao ostavriti sitne interese, a ugroziti bitne interese svoje države, svog naroda, bošnjačkog naroda o tome ćemo razgovarati, ali taj razgovor nas neće odvesti daleko", istaknuo je Milanović. Dodao je da je na inicijativu predsjednika država srednje i i istočne Europe da se Ukrajini da status kandidata za pregovore člastva u EU, što je visok status, odgovorio da ne može biti protiv toga s obzirom na trenutak, ali ako će se ići tako daleko ako se taj isti status ne da i BiH. 

"Pitam govori li tako neprijatelj ili saveznik, cijeloj Bosni i Hercegovini, od Save do Neretve, od Une do Drine. Cijeloj BiH. I Hrvatima koji su preko svog hrvatskog državljanstva državljani EU, ali živ ovdje, ali i Srbima i Bošnjacima. To se nažalost ne prepoznaje kao priajteljski čin, nego nekakav pakleni paln za posdjelom BiH. Kako pitam va, na koji način!? Mi želi BiH čitavu, cijelu i urednu u EU. Tek tada ona može postati ideal kozmopolitskih moralista i filozofa građanska država. Tek tada. Do tada ona je BiH, uređena Daytonom koji je nastala na krvi hrvatskih vojnika, a ne na razornoj moći američkih bombi i britanskih raketa. Tako se nijedan rat ne završava. Hrvatska vojska i HVO i Armija BiH(što se pobogu u međuvremenu dogodilo da nas smatrate neprijateljima) su oslobodili čitave dijelove BiH, hrvatsko zaleđe i na ulasku u Banja Luku, na američki mig se okrenuli, a nakon što je poginulo i osakaćeno dosta naših heroja", istaknuo je, uz ostalo, Milanović. 


Zoran Milanović

Prisutnima se obratio i ministar u Vladi RH Tomo Medved.

"Poštovane obitelji poginulih, nestalih i umrlih pripadnika HVO-a, uvaženo gospodo generali, ratni zapovjednici, dragi moji ponosni predstavnici HVO-a čast mi je dans biti ovdje s vama u Mostaru na obilježavanju 30-te obljetnice utemeljenja HVO-a, prve organizirane hrvatske obrambene snage u BiH. U ime predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i svoje osobno čestitam vam ovaj današnji jubilej. Prilika je zahvaliti vama koji ste prije 30 godina stali u obranu slobode, odati počasti i pijetet svima koji su tijekom rata u BiH položili svoje živote za slobodu hrvatskog naroda. Iznimno mi je zadovoljstvo što mogu čestitati na odlikovanjima četiri zborna područja koja ćete danas dobiti, zborno područje Mostar, zborno područje Orašje, zborno područje Vitez i zborno područje Tomislavgrad, kao i obitelji posthumno odlikovanog general bojnika Ive Lozančića", istaknuo je potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved. On se u svome govoru osvrnuo i na položaj Hrvata u BiH, te pozvao na poštivanje Ustava i Daytona, koji Hrvatima jamče jednakopravnost i konstitutivnost s ostala dva naroda. 

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.