MAĆEHINSKI ODNOS Desetljećima se za liječenje teško oboljelih izdvaja samo petina zakonom predviđenog iznosa

prosvjed ispred parlamenta fond solidarnosti
Avaz

Federacija BiH teško oboljelima odavno uskraćuje pravo na adekvatno liječenje i uzima većinu novca namijenjenog za funkcioniranje Fonda solidarnosti. Ova praksa traje desetljećima, a danas su na nju ponovo upozorili mirnim okupljanjem predstavnici udruga pacijenata i Centra civilnih inicijativa, piše Žurnal.

Zakon o zdravstvenom osiguranju je jasan: obvezuje da se iz proračuna godišnje za Fond solidarnosti izdvoje sredstva u visini prihoda ostvarenih od doprinosa za obvezno zdravstveno osiguranje. Ali se te odredbe ne poštuju. Presjek iz prethodnih godina govori o tome da se izdvaja manje od 20 posto obvezne sume. U 2020. godini od doprinosa je ostvaren prihod od 148 milijuna KM. Ali za Fond solidarnosti je izdvojeno samo 28,5 milijuna KM, što je manje od 20 posto obvezne sume.

Iz Proračuna FBiH za 2021. godinu za Fond solidarnosti odobreno je 28,5 milijuna KM, samo 18%.

Za 25. srpnja zakazana je sjednica Zastupničkog doma Parlamenta Federacije, a iz materijala je evidentno da neće biti izdvojena dodatna sredstva kojima bi se značajno smanjile postojeće liste čekanja. Od 211 milijuna KM, koliki je rebalans proračuna, ništa nije predviđeno za Fond solidarnosti, a za narednu godinu predviđeno je samo 40 milijuna KM, što je opet oko 20 posto od potrebne sume. 

Žurnal već godinama upozorava na teško kršenje zakona koje provodi Federalna vlada i koja građane, doslovno, košta života. 

Procjenjuje se da bi godišnji prihod za zatvaranje listi čekanja trebalo povećati 30 do 35 milijuna KM. Kada se zna na koje sve načine curi novac iz federalnog proračuna, ovih 30 milijuna za spašavanje ljudskih života moralo bi biti osigurano. Fond se financira iz doprinosa za obvezno zdravstveno osiguranje, Proračuna Federacije BiH i drugih izvora.

Na ovu lošu praksu godinama upozoravaju i revizori, koji u svojim izvještajima redovno problematiziraju nedostatak sredstava. U jednom od izvještaja navedeno je da sve navedeno za posljedicu ima duge liste čekanja za pružanje zdravstvenih usluga, kao i za lijekove koji se financiraju iz sredstava Fonda solidarnosti, a može utjecati na konačan ishod liječenja zbog čekanja. Revizija je problematizirala i način na koji se formiraju liste čekanja. Komisije koje je formirao Zavod nisu vodile te liste na propisani način i nisu sadržavale sve potrebne podatke: 

''Nije moguće utvrditi način na koji su sastavljene, odnosno da su sastavljene u skladu s kriterijima propisanim u Uputstvu o uspostavi liste čekanja za lijekove s Liste lijekova Fonda solidarnosti FBiH'', navedeno je u izvještaju. 

Na loše uvjete liječenja na prosvjedima su upozorili i predstavnici Udruga oboljelih od reumatoidnog artritisa i ostalih reumatskih bolesti Snaga. Dio pacijenata nema pristup lijekovima, zbog čega su i oni ranijih godina prosvjedima pokušavali poboljšati uvjete liječenja. Pisali smo ranije da su u doba pandemije brojni oboljeli, zbog nedostatka lijeka, ostajali bez terapije, a predsjednica Udruženja Alma Stefanišin-Serdarević svjedočila je još tada da su često u situaciji da lijekove traže privatnim vezama i poklanjaju jedni drugima kako bi barem malo ublažili njihovu nestašicu.