KAŽU SAD I SLUŽBENO Kreće sređivanje hotela 'Ero', pogledajte kako bi trebao izgledati

Hotel Ero

Nakon što je ishodila građevna i sva druga zakonska odobrenja od strane Gradskoga poglavarstva Grada Mostara, Vlada Hercegovačko-neretvanske županije osigurala je sve administrativne pretpostavke za pokretanje etapnih aktivnosti na prenamjeni, potpunoj rekonstrukciji, obnovi i uređenju negdanjega Hotela Ero, smještenog na križanju Ulice kardinala Stepinca i Dr. Ante Starčevića.

Ta derutna hotelska zgrada, nakon opsežne obnove i uređenja, postat će reprezentativna zgrada Vlade HNŽ-a koja će objediniti sva županijska ministarstva i druga tijela županijske javne uprave pod jednim krovom.

Podsjećamo, od Zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje FBiH, a nakon zakonom propisanoga postupka, Vlada HNŽ-a kupila je zgradu Hotela Ero. Nakon provedene javne nabave, urađen je projektni zadatak te proveden javni natječaj za izbor projektanta koji je uradio glavni projekt prilagodbe koji je Vlada usvojila. U međuvremenu je izvršena i revizija glavnoga projekta, a nakon završetka svih radnji i uknjižbe prava vlasništva na predmetnoj nekretnini, dobivene su i urbanistička suglasnost i građevno odobrenje te izvršeno plaćanje pripadajuće rente. Time su stečeni svi preduvjeti za početak realiziranja projekta te se uskoro očekuje raspisivanje javnoga natječaja za izbor izvođača radova.

Hotel Ero

"U Proračunu su predviđene sve potrebne stavke, a sada kada smo dobili i svu potrebnu dokumentaciju, suglasnosti i odobrenja, očekujem i skori početak radova. Jasno, postoji zakonom predviđeni postupak odabira izvođača radova, ali od naših mjerodavnih službi očekujem i tražim ekspeditivnost kako ne bismo imali više nepotrebnih odgoda. Ova zgrada bitna je i za Mostar kao naše administrativno središte, za našu županiju i za sve naše građane. Imat će svoju funkcionalnu ''težinu'', ubrzat će administrativne procese, unaprijediti i osuvremeniti rad Vlade, stvoriti visoke uštede poglavito jer više nećemo plaćati brojne mjesečne najamnine, a i estetski će značajno ''podići'' sliku ovoga dijela grada", komentirao je predsjednik Vlade dr. sc. Nevenko Herceg, dodavši kako će Vlada, nakon više desetaka uloženih milijuna KM u izgradnju, dogradnju, obnovu i uređenje čitavoga niza javnih objekata, svojom novom zgradom udariti svojevrsni pečat na te projekte.

Inače, predmetna zgrada, površine 9565 četvornih metara, izgrađena je 1988. godine i njezina potpuna prenamjena, obnova i uređenje podrazumijeva opsežne radove koji će teći u nekoliko etapa. Projektom je predviđeno suvremeno zdanje, dostojno središta županijskih institucija, koje će se vizualno uklopiti u suvremenu arhitekturu grada, a korisnicima omogućiti vrhunske uvjete za rad, uz napredno opremljene uredske prostorije, dvorane za sastanke, prostore za pismohranu, prateća parkirališta, uređeni zeleni pojas, otvoreni pristup zgradi, itd.