FOTO/VIDEO  JEDNOSATNI ŠTRAJK NA GRAĐEVINI "Naši docenti imaju plaću 1.300 maraka, nemamo sredstva za znanstveno-istraživački rad"

Štrajk Fakultet građevine, arhitekture i geodezije

Djelatnici ustrojbene jedinice Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije mostarskog Sveučilišta danas su održali najavljeni jednosatni štrajk upozorenja. Zaposlenici predvođeni nezadovoljnim profesorima štrajk su započeli u podne izlaskom s fakulteta, a u to vrijeme se nije održava nikakva nastava.

Štrajk Fakultet građevine, arhitekture i geodezije

'Građevinci' su baza budućeg Sindikata koji je u fazi pokretanja te će okupljati sve profesore sa Sveučilišta kako bi sinkronizirano mogli ostvariti bolje uvjete rada.

"Kako smo naveli ranije u priopćenju, na ovaj korak smo se odlučili iz više razloga. Prvi razlog je što smo godinama diskriminirani kada je u pitanju osnovica plaća za djelatnike Sveučilišta u Mostaru. 2018. godine izvršena je pravna integracija čime je Sveučilište postalo jedna pravna osobna, no nije izvršena financijska integracija, odnosno nije određena jedna zajednička vrijednost boda po kojoj se obračunavaju plaće za sve djelatnike Sveučilišta.

Drugi razlog je izuzetno loša financijska situacija koja se ogleda u degradirajućim plaćima koje su u usporedbi s drugim Sveučilištima u državi duplo manje. Uzet ću za primjer neto plaću docenta koja iznosi oko 1.300 maraka što je danas na razini prosječne plaće. Također, nisu osigurana sredstva za znanstveno-istraživački rad.

Treći i najbitniji razlog je neriješeno financiranje Sveučilišta iz proračuna. Mi smo javno sveučilište, a naši studenti i roditelji sufinanciraju nas i naše plaće što je nedopustivo. Mi smo već u dva navrata slali upite prema Upravnom vijeću i rektoru Sveučilišta da dadne odgovore na postavljena pitanja. Najviše nas zabrinjava da ne vidimo da se poduzimaju aktivnosti koje bi riješile problem", izjavio je pred okupljenim novinarima Dragan Katić, profesor s Fakulteta građevine, arhitekture i geodezije.

Štrajk Fakultet građevine, arhitekture i geodezije

Odgovor iz Rektorata

"Danas smo prije nekih sat vremena dobili odgovor od Uprave Sveučilišta na neka od postavljenih pitanja. Odgovorili su nam ono što smo i ranije znali, nije bilo konkretnih odgovora. Ono što mi ne možemo iščitati u tom dopisu je zapravo da će nešto konkretno poduzeti", kazao je Katić.

Štrajk Fakultet građevine, arhitekture i geodezije

Podrška kolega

"Mi smo danas organizirali jednosatni štrajk upozorenja, a također Agronomski fakultet je jučer uputio dopis prema medijima kojim u javnost iznosi situaciju u kojoj se svi nalazimo. Također, imamo podršku i profesora s drugih fakulteta i očekujemo da će neki od njih dati svoj doprinos", naglasio je.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.