IDE USKRS, A JAJA LUKSUZ Deset komada košta i do 5 KM, a poskupljenju se ne nazire kraj

Tržnica jaja
Hercegovina.info

Građani Bosne i Hercegovine gotovo na dnevnoj bazi svjedoče novim poskupljenjima namirnica i ostalih životnih troškova. Inflacija, rast cijena energenata te visoke trgovačke marže uzrokovale su porast cijena hrane, a nedostatak kontrola koje bi pratile kretanje cijena još više izaziva bijes kod građana.

Pored svih cijena namirnica koje su odletjele u nebo, u zadnje vrijeme posebno šokira cijena jaja.

Prije dvije godine cijena deset konzumnih jaja iznosila je 2,50 KM, dok su danas i dvostruko skuplja. U trgovinama ih možemo naći po cijenama od 3,65 KM do 4,35 KM, a cijena ovisi o klasi i veličini. Trideset jaja u trgovinama košta oko 11,65 KM, a na mostarskoj tržnici pronašli smo jaja po cijeni od 0,35 KM i 0,40 KM po komadu.

Ako želite jesti domaća jaja koja su bolje kvalitete, onda ćete morati izdvojiti i više novaca. Kutija od 10 domaćih jaja kreće se od 4,50 do 5 KM, dok školjka od 30 organski uzgojenih jaja košta od 13 do 15 KM.

Tržnica jaja

Usporedbe radi, u Hrvatskoj 10 jaja košta od 2 do 3,5 eura (oko 4 - 7 KM), a proizvođači najavljuju nova poskupljenja.

Potražnja za jajima vjerojatno će biti i veća pred najradosniji kršćanski blagdan Uskrs, pa je lako moguće da cijene još više odu u nebo, posebno ako uzmemo u obzir i da proizvodnja opada. Sukladno tomu, uskršnja košara za jaja ove bi godine mogla biti praznija. 

Poljoprivredni analitičari smatraju kako je trend poskupljenja jaja neminovan zbog poskupljenja stočne hrane i energenata. Zbog porasta troškova proizvodnje koji su za godinu dana skoro udvostručeni, mnogi su bili prisiljeni zatvoriti svoje farme koka nosilja, a procjene peradara govore da je ugašeno oko 30% farmi u BiH. Proizvođači također upozoravaju da bi zbog teške situacije u kojoj se nalaze moglo doći čak i do nestašice, a da cijene jednostavno moraju pratiti rast troškova proizvodnje.

Problematično je što se o smanjenju cijena uopće ne govori, a poznato je da plaće i mirovine ne prate povećanje inflacije u Bosni i Hercegovini. Nadležni bi trebali pratiti kretanje cijena te zaštititi građane čija kupovna moć svakim danom postaje sve slabija.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.