GLAVNI TUŽITELJ HNŽ 'Bogati' puni nas portali, OPORBA 'Simpatičan' je tužitelj

Zdenko Kovač

Glavni županijski tužitelj Zdenko Kovač jučer je pred županijskom Skupštinom branio rad Tužiteljstva HNŽ, govoreći da su mediji prenapuhali situaciju, da nije istina da Tužiteljstvo ne radi i naveo tri predmeta visoke korupcije. Istaknuo je i transparentnost tužiteljstva, te da je i to prenapuhano. Naišao je na solidan otpor oporbe, i nikakvo konkretno pitanje zastupnika HDZ-a koji očito na rad Kovača nemaju zamjerku u interesu naroda koji ih je izabrao. 

Bori se protiv loše statistike koju ostvaruju

„Što se tiče gospodarskog organiziranog kriminala i korupcije VSTV je promijenilo definiciju što se to smatra predmetima visoke korupcije i nisu točne informacije koje su se pojavljivale u medijima pojedinim da mi nemamo predmeta te visoke korupcije. Moram vam ovdje vrlo odgovorno reći, imamo mi tih predmeta, tri su optužnice podignute prošle godine, negdje je to sve prošlo ispod radara što bi rekli. Nekome ili nije u cilju ili ne znam. Ja gore kad sam to prezentirao drugačije je. Pa me pitaju pa kako!? Šta ja znam, nekome je u cilju da je ova naša županija crna rupa, i tako dalje, i to ne samo u ovoj oblasti pravosuđa nego i u nečemu drugom. Stvari su drukčije, i u ovoj godini mi imamo rezultate, imati ćemo određeni broj podignutih optužnica. Visoka korupcija su predmeti gdje su optuženi visokopozicionirani dužnosnici u županiji i gradu, gradonačelnici, načelnici općina, ministri i tako dalje. To spada u tu korupciju. Vodilo je se određenih istraga, bilo je tu obustava, bilo je svega, je li. Ne može svaka prijava rezultirati optužnicom. U gospodarskom kriminalitetu i korupciji ostvareni su isto po meni dobri rezultati, nešto manje je urađeno u odjelu za opći kriminalitet, ali eto i to su to neki bili objektivni razlozi“, naveo je Kovač dodavši da će odjel za korupciju pojačati tužiteljima iz odjela za ratne zločine. Nije jasno zašto će ga pojačavati, obzirom da po njegovom subjektivnom mišljenju i izvješću već solidno radi. 

'Svježa' krv od starih tužitelja

„Cilj je povećati broj riješenih predmeta korupcije. To je već i sada urađeno, a uradit ću naročito kad prerasporedim neke ljude, tužitelje iz jednog odjela u drugi. Sigurno je da će to rezultirati većim brojem optužnica iz oblasti korupcije, organiziranog kriminala i tako. Ali kad jedan tužitelj podigne tu optužnicu, evo vidite vi pratite suđenje u jednom poznatom slučaju, taj je tužitelj onda zauzet skoro cijelu godinu suđenjima, malo mu ostane vremena ovamo da radi istrage u drugim predmetima. To je jedna objektivna okolnost, ali zato ćemo malo izmiješati tužitelje, neke prerasporediti tako da dobijemo u tom odjelu novu svježu krv da radi na tim predmetima“, istaknuo je. 

Na izvješće su reagirali Devedesetkin Ivan Odak i HRS-ova Vesna Šunjić, te Mirko Vasilj. 

„Najprije da pozdravim uvaženog tužitelja, nismo se vidjeli dvije godine, prošlu godinu nije došao, bila je njegova zamjenica, iznosila je izvješće. Postavili smo dosta pitanja na koja je zamjenica odgovorila da nije ovlaštena i kompetentna da daje odgovore, pa je predsjedavajući Špago uputio pitanja. Odgovore nismo dočekali ni danas, pa bi molio gospodina da nam da odgovore. Simpatičan je naš tužitelj, ima svoj osebujan stil izlaganja, tako da mi je za razliku od nekih ozbiljnih faca ovo baš leglo. Izbacuje brojeve kao iz kompjutera, pa ne znam na temelju čega je naša županija proglašena najlošijom u Federaciji po radu sudstva“, kazao je Odak.

Nadovezala se Vesna Šunjić. 

„Evo ja se isto moram složiti da je tužitelj na vrlo nekakav osebujan i simpatičan način predstavio poprilično teške teme. Nastavno na vaše izlaganje zamolila bih vas, rekli ste da su neki vaši uspjesi u oblasti visoke korupcije prošli ispod radara. Ja bih voljela, i radi nas i radi javnosti da se pohvalite sa ta tri slučaja iz visoke korupcije, da i nama kao političarima bude opomena da nismo van zakona. Rekli ste Od 2016. do 2022. ste od ureda za reviziju institucija Federacije dobili 26 izvješća. Za osam ste dostavili obavijest o neprovođenju istrage, za jednu obavijest o provođenju istrage, ne znam jeste li se u međuvremenu očitovali o statusu preostalih 17, ali voljela bih da nam kažete, obzirom da informacija nije dostupna na internetu. Isto tako bi vas zamolila da u cilju popravljanja vašeg imidža za koji mislite da je neopravdan, da nam date osvrt na dvije velike afere u oblasti zdravstva i komunale“, upitala je Šunjić. 

Zdenko Kovač
Vesna Šunjić i Mirko Vasilj

Kovač se hvalio i transparentnošću, premda je istraživanje pokazalo da je i tu na najnižoj grani u Federaciji.  

„Mi smo uposlili u tužiteljstvu glasnogovornicu, odnosno stručnu suradnicu za odnose s javnošću i otada je se sigurno transparentnost u radu našeg tužiteljstva poboljšala. Do tada jedno vrijeme je nismo imali, tako da se možda malo informacija išlo iz našeg tužiteljstva. Sad vidite da se mi oglašavamo, objavljujemo često iako smo opet na glasu, ja ne da nismo dovoljno transparentni. Meni nekad dođe, bogati pun nas Avaz, puni nas portali, da nismo previše zastupljeni. Baš ono ima nas tu, jer pratim i druge. Samo da kažem, ona je dala(opa. glasnogovornica) 35 informacija na web stranici, pozitivno riješila 46 zahtjeva za pristupom informacijama, odgovoreno je na 77 upita novinara, ali novinari… Mislim svaka čast, i oni su dobrim dijelom nama od pomoći, ali traže nekad informaciju koji im mi ne možemo dati“, kazao je Kovač.

Veći dio odgovora medijima, kojih je naveo 77 sastoji se od jedne ili dvije rečenice, istraga je u tijeku, dok u kriznim situacijama, tipa pogibija Krstića, uopće nisu izlazili pred novinare. 

TRANSPARENTNOST Pet godina 'istraga je u tijeku'

Na to se osvrnuo HRS-ov Mirko Vasilj. 

„Pitanje za gospodina Kovača je li jedan tužitelj dobio stegovnu mjeru od strne VSTV, a ako jeste želim pojašnjenje što je bilo u pitanju. Imamo dva predmeta u kojima istraga traje duže od 5 godina, zanimalo bi me o kojoj vrsti predmeta se radi“, kazao je Vasilj dodavši da je se osobno zanimao za predmet koji traje pet godina. 

„Jednu godinu sam dobivao odgovor istraga je u tijeku, dogodine da se istraga vodi i pet godina da se vodi ili je u tijeku. Zašto ne postoji povjerenje u rad Tužiteljstva. Pa možda i radi ovakvih primjera“, naveo je Vasilj svoje osobno iskustvo koje je svakako blisko i mnogim redakcijama. 

Odak je istaknuo primjere iz Hrvatske. 

„Osvrnuo bi se na 4 strateški cilj, to je percepcija u javnosti. Za percepciju u javnosti krivo je samo tužiteljstvo. Razgovarali smo prije ove sjednice pa rekoše da imaju uposlenu osobu za odnose s javnošću, a ta osoba treba izlaziti u javnost sa činjenicama, na vrijeme, tako da ne bi iskrivljene činjenice dolazile u medije i da se stvara loša percepcija o tom tužiteljstvu. Bilo je nekoliko problematičnih slučajeva koji su punili medijske stupce, ali Bože moj. Medijima ne smijemo zabranjivati da rade svoj posao. Uzmimo primjer susjedne Hrvatske gdje su mediji bar pola Plenkovićeve Vlade smijenili. Znači imaju zadatak da javnost izvješćuju. Pogotovo istraživačko novinarstvo podržava rad Tužiteljstva i treba ga jačati. Dotaknuo se tužitelj Šuma, mislim da direktor Šuma, županijski tužitelj i pravobranitelj poduzeti dosta toga, jer čekajujući da donesemo zakon koji nismo donijeli 12 godina neće nam trebati, jer nećemo imati šume. Onda možemo samo donijeti zakon o pošumljavanju, a ne zakon o šumama. Štete je u ovoj županiji što se tiče šuma preko 100 milijuna maraka“, kazao je Odak dodavši da ima predmeta u kojim nema nikakvih problema da se govori, pa ih u medijima nema. 

Mediji bi, smatra tužitelj, trebali podupirati tužitelje, koji, usputno rečeno imaju plaću blizu 4 tisuće maraka mjesečno. Kovač ih je prezentirao kao mučenike, koji se bore, a mediji ih sapliću. 

„Ja nikad nisam imao problema s medijima, oni neka pišu što god hoće, ako sam ja neka osoba na javnoj funkciji ja moram biti spreman i da podnosim nešto, ali zabole laži. Ja 35 godina radim u institucijama za provedbu zakona i zasmeta ono, zasmeta mom tužitelju kad se piše nešto ružno o njemu, umjesto da se podrži, da radi. Malo je ti ljudi koji su se toga uhvatili, ovaj da rade u borbi protiv kriminala. Ono tužitelj ovo, tužitelj ono, treba se stavit u ulogu tužitelja i vidjeti kako će ta informacija, odnosno poluinformacija, dezinformacija reagirati, imati neki odraz na njegov stimulans da radi. Meni je dolazilo tužitelja koji su govorili da će podnijeti ostavku, da neće više raditi. Pa čekaj bolan, pa prespavaj. Jesi ti takav!? Nisi! Pa nastavi radit. Nastavi radit, istina će isplivati“, istaknuo je Kovač na temu suradnje s medijima gdje bismo se složili samo sa njegovom zadnjom rečenicom - istina će isplivati. 

Koji su predmeti navodne visoke korupcije nema odgovora

Na upit Vesne Šunjić koja je to tri predmeta visoke korupcije rade nije dao konkretan odgovor. 

„Što se tiče tri slučaja visoke korupcije imamo KTOV jedan predmet i suđenje u tijeku, imamo još dva KTV, dvije podignute optužnice, ne bi o imenima, bit će suđenja, već su bila i zakazana. Tri optužnice smo podigli, dvije u pripremi“, kazao je, ostavivši nas u neznanju koji su to visoki dužnosnici optuženi. 

Na koncu valja istaknuti i jednu rečenicu zastupnika Omera Hujdura koji je zamolio tužitelja da tužiteljstvo ne bude samo tužiteljstvo za obične građane i sirotinju, nego za sve stanovnike županije.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.