GLAS BHRT-a NAKON POLA DANA Tvrde da je Dejan Kerleta samostalno proglasio dan žalosti zbog srpskih terorista

Dejan Kerleta BiH

Nakon što BH Radio cijeli dan pušta instrumentalnu glazbu i odaje počast srpskim teroristima koji su upali na Kosovo i ubili policajce, oglasio se njihov poslovodni odbor.

"Poslovodni odbor Radiotelevizije Bosne i Hercegovine, koji inače rukovodi radom BHRT-a, nije donio nikakvu odluku da se danas, 27. rujna, proglasi dan žalosti, odnosno prilagodi program na nivou svih platformi BHRT-a. Do sada se nikada nije desilo niti je praksa da samo jedan medij unutar BHRT-a donosi pojedinačno odluku o ovako važnom programskom stavu kao što je proglašenje dana žalosti.

Dakle, u ovom slučaju je direktor BH Radija 1 Dejan Kerleta samostalno, bez ikakvih konzultacija s Poslovodnim odborom odnosno generalnim direktorom BHRT-a donio odluku da se program BH Radija prilagodi danu žalosti kojeg je proglasila vlada Republike Srpske.

Ovakve jednostrane i neusuglašene odluke su štetne za BHRT jer predstavljaju grubu politizaciju uređivačke politike javnog RTV servisa Bosne i Hercegovine koji se uvijek vodio visokim profesionalnim standardima. Zato je Poslovodni odbor Radiotelevizije Bosne i Hercegovine stavio izvan snage jednostranu odluku direktor BH Radija 1 Dejana Kerlete o prilagođavanju programa Radija danu žalosti.", stoji u priopćenju.