EZA održala svoju godišnju skupštinu

EZA

Europski centar za radnička pitanja (EZA) sa sjedištem u njemačkom Koenigswinteru održao je u Beču 27. studenoga 2021. godine svoju godišnju skupštinu. Iz razloga pogoršane epidemiološke situacije uzrokovane koronavirusom većina od 86 sudionika nazočila je putem online platformi.

Nazočne je najprije pozdravio predsjednik EZA-e Luc van den Brande (Belgija). Predsjednik van den Brande je naglasio da je zadnje četiri godine obilježio Brexit kao i pandemija koronavirusa, a što je uzrokovalo promjene na poljima društvenog, ekonomskog i političkog ambijenta, ali i o tome kako je u Njemačkoj formirana nova vlada lijeve orijentacije, što može značajno utjecati i na odnos prema EZA-i.

Nakon predsjednika nazočnima se obratio i prof. dr. Leonce Bekemans iz belgijskog Brugea, a koji je govorio na temu „Važnost europskih vrednota za budućnost Europe“. On je naglasio važnost ljudskih prava, kao i same vladavine prava, ali se osvrnuo i na odnos središnjih tijela Europske unije i vlada članica. Prof. dr. Bekemans je također podsjetio bitnu stvar a to je da Europska unija ne smije zaboraviti kršćanske vrednote.

Glavna tajnica Sigrid Schraml (Koenigswinter) podnijela je izvještaj o radu cijele EZA-e i tajništva, te je naglasila kako je pandemija koronavirusa uvjetovala rad, te promijenila mnoge stvari, navodeći pri tom kako su otkazane brojne konferencije, dok su neke održane putem online platformi ili kombinirano s fizičkom nazočnošću.

EZA je primila i dva nova punopravna člana i to (SS BOFOS) iz Srbije i Affaram iz Španjolske.

Rizničar Norbert Schnedl (Beč) podnio je financijsko izvješće. On je rekao kako su u periodu od 31.3.2020 do 31.3.2021. prihodi iznosili 3.012.000 eura, dok je ostvaren višak u iznosu od 61.700 eura.  Zbog neodržavanja seminara prihodi su smanjeni za 1.200.000 eura, a samim tim su smanjeni i rashodi. Svoje izvješće podnio je Nadzorni odbor koji je ustanovio da se dobro vodilo knjige i opće poslove.

Matthias Homey (Koenigswiter) predstavio projekte za sljedeću poslovnu godinu. Inače, EZA organizira oko 70 seminara godišnje, a što osim centrale, organiziraju i njene članice među kojima je i HKD Napredak koji to čini redovito.

Dopredsjednik Jozef Mozolewski (dopredsjednik EZA-e i predsjednik poljske Solidarnosti) govorio je upravo o vrednovanju održavanja seminara, potičući članice da na seminarima sudjeluju što kvalitetniji izlgači, da oni budu sa što aktuanijim temama i s još većom medijskom prisutnošću i vidljivošću. On je nadalje istaknuo da treba inzistirati na obrazovanju, te u promociji više koristiti društvene mreže, ali i to kako se EZA  treba nastaviti baviti socijalnim  dijalogom i radničkim pitanjima te i dalje razvijati socijalni nauk Crkve, a što je sve predstavljeno i u „Vizija EZA-e 2025-2030“.

Europski centar za pitanja radnika (EZA) mreža je 73 radničke organizacije iz 30 europskih zemalja, koje se pozivaju na kršćanske socijalne vrijednosti. Članovi EZA uključuju sindikate i sociokulturne organizacije radnika, kao i obrazovne i istraživačke institucije koje se bave pitanjima zaposlenika. EZA je članica Europske unije kao dio nevladinih organizacija i najvećim dijelom je financirana od strane Europske unije.

Treba podsjetiti kako je Hrvatsko kulturno društvo Napredak već jedanaest godina punopravni član EZA-e, točnije još od 2010. godine ali i kako je unutar članica izražena specifičnost Napetka kroz daleko najveću medijsku prisutnost u odnosu na druge članice. Na Skupštini je putem online platforme sudjelovao i prof. dr. Franjo Topić koji je već drugi mandat član predsjedništva EZA-e.