VIDEO  Dva automobila se zaglavila između rampe u Banjoj Luci dok je nailazio vlak

vlak,željeznice rs,pružni prijelaz,automobili
Facebook/ŽRS

Najnoviji slučaj iz Banje Luke dokazuje da vozači očito nisu naučili koliko je opasno nepoštivanje zakonskih i prometnih propisa prilikom prelaska preko željezničkih prijelaza.

Naime, na snimci koju su objavile Željeznice RS od 6. kolovoza ove godine, dva putnička automobila su pokušala preći preko pružnog prijelaza u naselju Vrbanja u trenutku kada je rampa bila spuštena, pišu Nezavisne.

Kako se vidi na snimci, do pružnog su prijelaza stigli jedan za drugim, kada su se praktički našli između spuštenog polubranika i pruge unatoč svjetlosnom signalu koji je najavljivao prolazak vlaka.

Nakon što su vidjeli što se događa, jedan od vozača je krenuo unatrag, pomaknuvši polubranik i tako riskirajući da ga razbije.

Željeznice su priopćile da je riječ o neodgovornom ponašanju i ugrožavanju sigurnosti na cestovnom prijelazu Vrbanja, jer nitko od vozača nije poštivao postojeću svjetlosnu i prometnu signalizaciju.

"Neodgovorno ponašanje na cestovnim prijelazima svakako je za osudu, a nepoštivanje prometnih propisa od strane sudionika u prometu teško je spriječiti ako ne postoji svijest o opasnostima i posljedicama neodgovornog ponašanja, kao i opća kultura svih sudionika u prometu pojedinca. Potrebno je još jednom upozoriti na obvezu poštivanja prometnih propisa i apelirati na odgovorno ponašanje sudionika u prometu, jer će se samo na taj način eliminirati nesreće na putnim prijelazima, a posebno nesreće koje u svakom slučaju imaju tragične posljedice”, navode iz Željeznica RS.

Podsjećaju da su svi cestovni prijelazi osigurani u skladu sa zakonskim propisima, a način i stupanj njihovog osiguranja definiran je u skladu sa Zakonom i propisima koji uređuju oblast željezničkog prometa.

"Željeznice RS-a, sukladno zakonskim propisima, kontinuirano intenzivno rade na povećanju sigurnosti svih sudionika u prometu. S druge strane, neodgovorno ponašanje sudionika u cestovnom prometu, koji se oglušuju o prometne propise i dalje svojim vozilima prelaze preko unatoč uključenoj svjetlosnoj signalizaciji i spuštenom polubraniku, čime ugrožavaju njihovu sigurnost, svakodnevna su pojava na cestovnim prijelazima i uz uključene nadzorne kamere", stoji u priopćenju.

"Stanite ispred putnog prijelaza. Vlak uvijek ima prednost prolaza", kazali su iz ŽRS.