DIJELE MILIJUNE BEZ KONTROLE Koje tvrtke beru novce na zapošljavanju osoba s invaliditetom?

Osobe s invaliditetom
Twenty20

Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom ove je godine zbog pandemije koronavirusa poticaje za zapošljavanje osoba sa invaliditetom odlučio preusmjeriti za financiranje „održivosti zaposlenosti osoba s invaliditetom“. Novac je ponovo, kao i prethodnih godina podijeljen odabranim tvrtkama, piše Žurnal.

Odlukom upravnog odbora Fonda novac ove godine neće dobiti tvrtka Apel promet iz Travnika. U toj tvrtki bio je zaposlen Mustafa Kovačević koji je morao vraćati veći dio plaće tvrtki. To su morali raditi svi radnici te tvrtke jer je to od njih zahtjevao tadašnji direktor a sadašnji član Upravnog odbora Fonda Ekrem Julardžija.

Ipak, tvrtke pod kontrolom Ekrema Julardžije nisu ostale bez proračunskog novca. Firma RVI Prevoz u vlasništvu je Saveza ratnih vojnih invalida Srednje-bosanske županije. Ta tvrtka kao i Apel promet pod direktnom je kontrolom Ekrema Julardžije. Za održivost zaposlenosti osoba sa invaliditetom ta tvrtka od Fonda u lipnju ove godine dobila je više od 21 tisuću maraka.

Ni načelnik sarajevske Općine Centar Nedžad Ajnadžić ne mora brinuti da će ostati bez novca od Fonda. Njegova tvrtka Ajnex ove godine dobila je 23.316 KM. Tvrtka Poslovno savjetovanje u vlasništvu majke predsjedavajućeg Općinskog vijeća Prozor-Rama Esada Dželilovića (SDA) dobila je 20 tisuća maraka kao i tvrtka X Adventures iz Mostara.

Obiteljski biznis

Osnivanje tvrtki za zapošljavanje osoba sa invaliditetom postao je obiteljski biznis a financiranje takvih tvrtki proračunskim novcem ustaljena praksa. Žurnal navodi nekoliko tvrtki koje se godinama finaciraju iz proračuna Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom.

Tvrtka Jerković d.o.o iz Čitluka u vlasništvu je Zorana Jerkovića. Svake godine ta tvrtka prima značajna sredstva od Fonda. Samo ove godine dobili su 26.396 KM za održivost zaposlenosti osoba sa invalidtetom. Na istoj adresi kao i tvrtka Jerković, Zoran Jerković osnovao je i tvrtku Tesseract-4d kocka. I ta tvrtka redovno prima poticaje od Fonda. Ove godine za iste svrhu kao i tvrtka Jerković dobili su 22.436 KM.

Tvrtka Terra natura d.o.o.. iz Čitluka u vlasništvu je Katice Jerković. Kako saznaje Žurnal, Katica Jerković je supruga Zorana Jerkovića. I ta tvrtka redovno dobiva novac od Fonda. Ove godine dobili su 22.876 KM.

Zanimljiva je i činjenica da su radnici zaposleni u firmi Jerković odmah nakon osnivanja novih tvrtki u vlasništvu obitelji Jerković prijavljivani u novoosnovane tvrtke.

Samo jedan od primjera je radnica G.L. koja je od 2014. do 13. 7. 2015. godine bila uposlena u tvrtki Jerković d.o.o. Zatim je počela raditi u tvrtki Tesseract-4d kocka. U toj tvrtki bila je zaposlena do 14.6.2019. godine. Samo dan kasnije 15.6.2019. godine počinje raditi u firmi Terra natura.

Tvrtku Susret - Brotnjo iz Čitluka osnovala je Udruga Susret čiji je direktor Franjo Ostojić. Ta tvrtka se također finacira poticajima Fonda. Ove godine dobili su 24.196 KM. Polovinom 2018. godine, direktor tvrtke Susret-Brotnjo Franjo Ostojić, u Čitluku osniva firmu Lucini d.o.o. I ta tvrtka počinje se financirati novcem od Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom. Ove godine dobili su 21.556 KM za održivost zaposlenosti osoba sa invaliditetom.

I tvrtke u vlasništvu obitelji Milorad iz Međugorja su redovni na listi dobitnika poticaja Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invalidtetom. Tvrtka Miracolo d.o.o iz Međugorja u vlasništvu je Ante Milorada. Ta tvrtka redovno se finansira poticajima Fonda. Samo ove godine za održivost zaposlenosti osoba sa invaliditetom dobili su 15.515 KM od Fonda. Firma Krempi d.o.o iz Međugorja u vlasništvu je Dragana Milorada, brata Ante Milorada. I ta tvrtka redovno dobija poticaje od Fonda. Ove godine dobili su 21.996 KM od Fonda.

Milorad Zdravko, sin je Ante Milorada i osnivač firme Promotor media d.o.o iz Čitluka. I ta tvrtka dobiva novac od Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invalidtetom. Samo ove godine dobili su 19.357 KM od Fonda.

Na ovakav način, bez ikakve kontrole, Fond za profesionalnu rehabilitaciju godinama dijeli novac odabranim tvrtkama. Samo po javnom pozivu iz travnja ove godine Fond je podijelio 3,7 milijuna maraka proračunskog novca.

Inače, Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom, promijenio je direktora, sada je vršitelj dužnosti direktora Vinko Jerinić, kadar HDZ 1990, ali nije se promijenila praksa dodjele poticaja odabranim poduzećima.