BISKUPIJA O POSKUPLJENJU 'Mise su u BiH jedini siguran prihod za život svećenika'

Misa zahvalnica za maturante Katedrala Mostar
Hercegovina.info

Biskupi Biskupske konferencije BiH na svojem redovitom zasjedanju u Banjoj Luci 13. i 14. srpnja donijeli su novu odluku o prilogu za misno slavlje koji od 1. rujna 2023. umjesto dosadašnjih 20 KM iznosi 30 KM.

Biskupe smo pitali na temelju čega je ta odluka donesena i što zapravo vjernici 'plaćaju' kada dadnu misne priloge kao i smatraju li taj potez opravdanim, a  brz odgovor smo dobili iz Mostarsko-duvanjske biskupije.

"U različitim razdobljima u životu Crkve, vjernici su na različite načine sudjelovali u misnoj žrtvi prinoseći kruh i vino te druge darove za uzdržavanje svećenika i brigu o potrebitima u svojoj zajednici. Ti bi se darovi često davali svećeniku tijekom liturgije (npr. još i danas u Africi i u nekim drugim dijelovima svijeta postoji takav način). Tijekom vremena, ti su prinosi vjernika jednostavno spojeni u novčani dar s molbom da se misa služi posebno na nakanu darovatelja", kazali su u početku odgovora za hercegovina.info.

Misa zahvalnica za maturante Katedrala Mostar

Iz Biskupije kažu da je to jedna vrsta dara kojim vjernici sudjeluju u uzdržavanju svećenika i u promicanju apostolske djelatnosti Crkve.

"Treba napomenuti, da je u Bosni i Hercegovini prilog za misnu intenciju jedini sigurni prihod za život svećenika. U drugim zemljama je uzdržavanje svećenika riješeno na druge načine. Odluka o visini priloga za slavljenje mise je različita na području biskupskih konferencija (npr. na području Slovenske biskupske konferencije je 23 EUR, Hrvatske 7 EUR, SAD-a između 10 i 20 USD; Italije između 10 i 16 EUR)", naglašavaju.

Ova odluka vrijedi za područje Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine, no preporuka je da se posebno paze socijalno ugrožene kategorije.

"Svećenicima je, također, preporučeno da i bez primanja ikakva priloga slave misu na nakanu vjernika, osobito onih siromašnih. Prema tome, ukoliko netko osobno nije u mogućnosti dati prilog za slavljenje mise na svoju nakanu, svećenik će rado slaviti misu na nakanu bez ikakvog priloga" stoji zaključno u odgovoru Stipe Gale, kancelara Mostarsko-duvanjske biskupije.

Misa zahvalnica za maturante Katedrala Mostar

Slijedom te odluke i prilog za gregorijanske mise umjesto dosadašnjih 700 KM bit će 1.000 KM. Ostale naknade propisane taksovnikom iz 2005. ostaju nepromijenjene.

Kako je ranije navedeno u dopisu iz Vrhbosanske nadbiskupije upućenom svim župama, redovničkim i crkvenim ustanovama nije dopušteno naknadno povisiti misni prilog koji su vjernici već dali da bi se na njihovu nakanu namijenila misa u idućim mjesecima.

Misa zahvalnica za maturante Katedrala Mostar

Državi skupo osigurati vjerske službenike

„Prije nekoliko godina Vijeće ministara BiH tražilo je da im Crkve i vjerske zajednice dostave broj službenika koji bi trebali osiguranje. Kada su vidjeli koliko bi koštalo osiguranje…

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.