BHANSA nabavlja 4 vozila za 360 tisuća maraka bez PDV-a, stručnjaci tvrde da se već zna tko je 'jamio'

BHANSA Davorin Primorac

Vozni park BHANSA-e (Agencija za pružanje usluga u zračnoj plovidbi) kojom rukovodi Davorin Primorac, zet Dragana Čovića, uskoro će biti bogatiji za nova vozila u vrijednosti 360 tisuća maraka bez PDV-a.

U šturoj obavijesti o javnoj nabavci koju financiraju svi građani BiH nema previše informacija osim da će natječaj dobiti onaj tko ponudi najnižu cijenu.

Upitani da nam malo pojasne koliko vozila nabavljaju, za koje potrebe te hoće li se Uprava počastiti novim vozilima, iz ovog javnog poduzeća bili su suzdržani unatoč činjenici da je natječajna dokumentacija javni dokument. 

"Javna nabava novih vozila za potrebe BHANSA-e je trenutačno u tijeku te nismo u mogućnosti komentirati trenutno aktivne nabave radi zaštite transparentnosti i tržišnog natjecanja. Natječajna dokumentacija za istu je javno dostupna na Portalu javnih nabava BiH, a u istoj su jasno specificirani svi uvjeti nabave koji se odnose na Vaš upit. Što se tiče ostataka Vašeg cijenjenog upita, potrebe za koje će BHASNA koristiti vozila, ako se javna nabava u pitanju realizira, definirane su u skladu sa internim procedurama i pravilnicima Agencije te samim potrebama Agencije za obavljanje naših specifičnih djelatnosti", kazao je za hercegovina.info glasnogovornik BHANSA-e.

Natječajna dokumentacija nije dostupna na stranicama portala javnih nabavki kako nam je sugerirano jer je dostupno samo onima koji pošalju ponudu, a svi zainteresirani istu mogu preuzeti do 23. srpnja, a rok za otvaranje službenih ponuda je do 7. kolovoza u 12:30.

BHANSA Davorin Primorac

Što zapravo kupuje BHANSA?

U posjedu smo šire (kompletne) dokumentacije u kojoj to javno poduzeće kupuje tri putnička motorna vozila s pogonom na sva četiri kotača te jedno putničko vozilo, dakle ukupno 4 vozila za 360 tisuća maraka bez PDV-a. Kožna ventilirana sjedala, klima s 4 zone, branici lakirani u boju vozila i donji dijelovi vozila u istoj boji, stražnja kamera, senzor za kišu, samo su neke od traženih specifikacija.

BHANSA Davorin Primorac
Po riječima stručnjaka ova javna nabavka bi dobila 'žutu zastavicu' odnosno tvrde da je riječ o srednjem stupnju rizika na korupciju i druge zlouporabe.

"Obrazloženje za takvu oznaku temelji se na tome da su tehničke specifikacije u natječajnoj dokumentaciji tako precizirane da ukazuju na točno određene modele vozila koje žele nabaviti što je u suprotnosti s odredbama Zakona o javnim nabavkama jer se diskriminiraju drugi proizvođači/ponuđači koji bi možda mogli ponuditi vozila iste klase samo drugi model. Nadalje, iz natječajne dokumentacije je vidljivo da se nabavljaju 3 različita modela vozila, a ugovorni organ nabavku nije podijelio na lotove obrazlažući kako ''nema potrebe za podjelom na lotove'', što je u suprotnosti s istinom. Naime, u konkretnom slučaju ugovorni organ je prema Zakonu o javnim nabavkama trebao i mogao podijeliti predmet nabavke na lotove kako bi omogućio konkurentnost malim i srednjim poduzećima koji bi možda mogli sudjelovati u postupku s ponudom za jedan ili više traženih modela, a na način na koji je radio ovaj ugovorni organ konkurencija je značajno ograničena", kazao je za hercegovina.info Slobodan Golubović, urednika portala PratimoTendere.

Golubović također ističe da treba obratiti pažnju i na to da je rok za isporuku robe 90 dana od obostranog potpisivanja ugovora što je prema trenutačnoj situaciji na tržištu veoma kratak rok, odnosno može se opravdano sumnjati da se tražena vozila već nalaze na lageru ponuđača kome je namijenjena dodjela ovog postupka.

Zanimalo nas je i kako javnost može uopće imati što transparentniji pregled natječajne dokumentacije.

"Ovaj postupak nabavke je apsolutno jasan ako pogledamo natječajnu dokumentaciju u kojoj je sve do detalja nacrtano, odnosno, preciznije, naštimano. Uz malo detaljniju analizu natječajne dokumentacije s velikom sigurnošću se mogu identificirati i precizni modeli koje ugovorni organ želi nabaviti, tako da je prema našem mišljenju sasvim jasno da je ovaj postupak nabavke namijenjen točno određenom ponuđaču s kojim je sve unaprijed dogovoreno kao što je slučaj s 99,99% postupaka nabavki vozila u Bosni i Hercegovini", zaključuje Golubović. 

Provjerom Baze službenih automobila Balkanske mreže istraživačkih novinara može se primijetiti kako se za natječaje nabavke vozila sličnih specifikacija, poput onoga koje je raspisala Agencija za bankarstvo FBiH ili Općina Neum s jedinom ponudom javljala uvijek jedna te ista kompanija, MRM iz Ljubuškog.

BHANSA Davorin Primorac

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.