VELIKO SLAVLJE U BASKIJI Athletic Bilbao osvojio španjolski Kup nakon 40 godina

Athletic Bilbao osvojio španjolski Kup Kralja

Athletic Bilbao je novi osvajač Kupa Kralja. U finalu igranom na neutralnom terenu u Sevilli pred 58 tisuća gledatelja su svladali Mallorcu nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca s ukupnih 5:3, a nakon 90 i 120 minuta igre rezultat je bio 1:1.

Baski su druga najuspješnija momčad u povijesti španjolskog kupa, a protiv Mallorce su ga osvojili 24. put nakon što su posljednjih šest finala izgubili. Posljednji put su bili pobjednici prije 40 godina.

Baski su bili bolja momčad tijekom utakmice, uputili više nego dvostruko više udaraca na gol od protivnika te su imali posjed od 69% tako da su igrači Mallorce slavili nakon što su uspjeli dovesti utakmicu do jedanaesteraca.

Ipak, u vodstvo su prvi došli nogometaši Mallorce. U 21. minuti utakmice nakon kornera i velike gužve u šesnaestercu Athletica, Dani Rodriguez je pronašao malu rupu te neobranjivo pogodio za vodstvo.

Zaslužena pobjeda Athletica

U 38. minuti Nico Williams zabio je za izjednačenje, no pomoćni sudac odmah je signalizirao kako se radi o zaleđu te je rezultat na semaforu ostao nepromijenjen. U 50. minuti Athletic dolazi do zasluženog izjednačenja. Nico Williams poslao je sjajnu dubinsku loptu u kazneni prostor, a nju je iskoristio Oihan Sancet koji je bez većih problema svladao vratara Mallorce. Nakon 90 minuta nismo dobili osvajača kupa te je susret otišao u produžetke. 

U prvom produžetku od 15 minuta su obje momčadi igrale vrlo rezervirano i izgledalo je da ćemo gledati jedanaesterce ako se ne dogodi neki slučajan pogodak. U drugom dijelu produžetka ipak su obje momčadi imale po jednu veliku priliku, no vratari su odličnim intervencijama dovele utakmicu do raspucavanja. Svi izvođači Athletica, Raul Garcia, Muniain, Vesga i Berenguer su bili precizni, dok je kod Mallorce promašio Radonjić, a udarac Morlanesa je obranio vratar Athletica Agirrezabala za veliko slavlje Baska u jedan ujutro.