ŠOK NA GRBAVICI Velež poražen od kluba s Malte

FK Velež,Konfercijska liga
Klix

Nogometaši Veleža doživjeli su vrlo neugodno iznenađenje i poraženi su od predstavnika Malte Hamrun Spartansa na Grbavici rezultatom 0:1. Riječ je o prvoj utakmici drugog pretkola Konferencijske lige.

Velež je krenuo od drugog pretkola i ovo je njegova prva utakmica ove sezone, dok je Hamrun Spartans napravio senzaciju u prvom pretkolu savladavši armenski Alashkert, ekipu puno boljeg UEFA-inog koeficijenta. Ipak, taj rezultat očigledno nije bio slučajnost jer su se Maltežani pokazali u odličnom svjetlu na Grbavici.

Prvi je zaprijetio Velež i to vrlo dobrom prilikom. U petoj minuti Dino Hasanović je s vrha šesnaesterca silovito pucao, a golman gostiju nogama brani njegov udarac. Pokušao je zatim Nermin Haskić udarcem s lijeve strane, ali lopta odlazi pored gola.

U međuvremenu se Hamrun oslobodio pritiska Veleža i prijetio iz kontranapada. Ipak, još jednu lijepu priliku za Velež propustio je Hasanović u 26. minuti nakon što je traljavo pucao iz velike blizine.

Uslijedila je kazna. U 30. minuti nakon prekida gosti dolaze u vodstvo. Elvis Bashike je glavom pucao i pogodio vratnicu, a na odbijenu loptu natrčao je Matthew Guillaumier i pogodio praznu mrežu Rođenih.

Sljedeće minute, pa sve i do odlaska na odmor, Velež je bio u velikom šoku. Rođeni nisu uspjeli nametnuti svoju igru i činilo se da su gosti bliži drugom golu nakon izuzetno opasnih kontri. Rezultatom 0:1 otišlo se na odmor.

Nastavak donosi približno jednako stanje na terenu. Velež je kontrolirao loptu i igru, ali velikih prilika nije bilo, dok su gosti s Malte vrlo opasno prijetili iz kontri.

U 57. minuti moglo je biti 0:2, ali je udarac Jonnyja glavom iz vrlo dobre situacije otišao pored stative gola Veleža.

Sjajnu šansu propustili su gosti u 72. minuti. Moussa Sowe je izašao sam pred Slavišu Bogdanovića s desne strane, pucao je prizemno i silovito, ali golman Veleža brani nogama.

Kakvu-takvu priliku Velež je u nastavku imao u 78. minuti. Edo Vehabović se namjestio na udarac na nekih 20-tak metara od gola Hamruna, ali je golman Henry Bonello bez ikakvih problema uhvatio "živu" loptu.

Najbolju šansu za Velež imao je rezervista Đorđe Pantelić u 84. minuti. Prošao je po lijevoj strani, namjestio se na udarac, ali udarac odbija golman Bonello u korner.

Do kraja utakmice rezultat se nije mijenjao. Velež je imao veliku inicijativu, ali ne i stopostotne šanse, tako da je ostalo 0:1.

Uzvrat se igra za sedam dana na Malti. Ništa nije gotovo i Velež i dalje ima šanse za prolaz, ali mu je potrebna neuporedivo bolja predstava od današnje kako bi se našao u trećem pretkolu Konferencijske lige.