Zašto muška i ženska odjeća imaju dugmad na suprotnim stranama?

košulja dugme
Unsplash

Dugmad na muškoj odjeći nalaze se desno, a na ženskoj lijevo. Zašto je tako? Odgovor može biti star koliko i dugmad.

Ako ste ikada pokušali obući odjeću suprotnog spola, recimo bluzu za muškarce i košulju za žene, možda ste se iznenadili kada ste otkrili da imate mali problem sa zakopčavanjem. Zakopčavanje dugmadi je nešto što radimo automatski i o čemu ne razmišljamo previše.

Dugmad na ženskoj i muškoj odjeći ušivena su na suprotnim stranama – muško na desnoj, žensko na lijevoj strani. Ovo je pomalo neobično, posebno za mušku odjeću. Muška odjeća s dugmadima lakše se zakopčava lijevom, odnosno uglavnom nedominantnom rukom. Većina muškaraca su dešnjaci. Kako se to dogodilo?

Čini se da je odgovor star koliko i dugmad na košulji, piše portal IFL Science, a prenosi N1. Iako možda mislite da su dugmad stara koliko i odjeća, nisu. Prva dugmad su prvenstveno bila ukras ušiven na odjevni predmet prije blizu 4.000 godina na Bliskom istoku.

Ona koja zatvaraju odjevni predmet provlačenjem ili guranjem kroz rupu izmišljeni su tek u 13. vijeku u Njemačkoj.

Jedna od često ponavljanih teorija je da su muškarci tada imali dugmad na desnoj strani za slučaj da se potuku. “Plemići su uvijek nosili mač na lijevoj strani kako bi ga mogli izvući desnom rukom”, objasnio je Paul Keers, autor knjige A Gentleman's Wardrobe, za The Guardian.

“Ako se jakna ili gornja odjeća zakopčavaju desnom stranom preko lijeve, drška mača bi se mogla zapeti u otvor prilikom izvlačenja, tako da bi svakom ozbiljnom mačevaocu bila potrebna odjeća koja se veže lijevom stranom preko desne. Ova tradicija se potom proširila i na odjeću drugih muškaraca, što je bio znak muškog načina života”, dodaje Keers.

Ova teorija zaista može objasniti zašto su muška dugmad na desnoj strani, ali ne i zašto su ženska dugmad na lijevoj. Postoji nekoliko teorija o tome. Nekoliko povjesničara podržava stav da su dugmad na ženskoj odjeći bila postavljena na suprotnu stranu muške odjeće kako bi ih netko drugi lakše otkopčao.

“Kada je moderna forma dugmadi izmišljena u 13. stoljeću, kao i većina novih tehnologija, bila su veoma skupa”, rekla je Melani M. Moore, osnivačica brenda ženskih bluza Elizabeth & Clarke, za Today.

“Bogate žene se tada nisu same oblačile – to su radile njihove sluškinje. Budući da je većina ljudi bila dešnjak, nekome tko stoji ispred vas je bilo lakše da zakopča vašu haljinu”, kaže Moore. Prema ovoj teoriji, dugmad na lijevoj strani također su bila znak bogatstva, jer su pokazivala da se ne oblačite sami, a na kraju je to postalo standard.

Druga teorija je da su bluze i druga ženska odjeća bile zakopčane na način na koji su danas jer su bogate žene obično jahale konje sjedeći na boku, s obje noge na lijevoj strani konja. Dugmad s lijeve strane njihove odjeće sprečavala su da hladan zrak prodre ispod kaputa ili bluze.

Prema riječima Natalie Hicks, dizajnerice u Our Visnu, razlika u pozicioniranju dugmadi na muškoj i ženskoj odjeći je ostatak iz 13. stoljeća koji nikada nije ispravljen.

Čak i kasnije, kada je proizvodnja odjeće postala masovnija, dizajneri su samo stvarali nove oblike odjeće po starim uzorcima.

Međutim, razlog zašto je ova razlika ostala možda je iz 1880-ih. “U to vrijeme je bilo moderno da ženska odjeća izgleda muževnije”, rekla je povjesničarka mode Chloe Chapin za Today . “Međutim, na mnogim mjestima bilo je nezakonito da se žene u javnosti oblače kao muškarci, pa je možda razlika u zakopčavanju potvrđivala da su nosile žensku odjeću”, zaključila je Chapin.