BEE++ Prva robotska pčela koja može letjeti kao prava

ilustracija

Stvorena je prva robotska pčela koja može letjeti kao prava, objavljeno je u Interesting Engineering. Rezultat je to rada istraživača sa Sveučilišta Washington State u SAD-u.

Bee++ leti u svim smjerovima

Robot je nazvan Bee++, ima četiri krila, od kojih je svako opremljeno neovisnim laganim aktuatorima (svojevrsni motor, op.ur.) koji mogu samostalno kontrolirati krilo. Specifičan dizajn omogućava ovom umjetnom oprašivaču da u kretanju oponaša prave pčele prenosi Agroklub

To je prvi robot koji može letjeti u svim smjerovima. Raspon krila je 33 mm. Ima težinu 95 mg, što je više od pčela koje se pojavljuju u prirodi koje imaju težinu oko 10 mg.

Istraživanje je vodio Néstor O. Pérez-Arancibia koji na kreiranju umjetnih kukaca radi posljednja tri desetljeća.

Njegov raniji rad bio je usmjeren na razvoj pčele s dva krila, ali je imala ograničenu pokretljivost. Istraživački tim je 2019. postigao napredak konstruirajući robota s četiri krila koji je bio dovoljno lagan da postigne uzlet.  

Može letjeti pet minuta

Uspjeli su u tome da se dobije složeno kretanje u letu, što mu omogućava da održi stabilnost i fokus na određene točke tijekom ljeta. Povećana je učestalost mahanja krila sa 100 na 160 puta u sekundi.

Trenutno može letjeti pet minuta i zbog toga mora ostati priključen na izvor napajanja. Očekuje se da će moći zamijeniti pčele u oprašivanju.