AKO STE ŽELJNI IZOLACIJE Možete otići u Irsku i zaraditi do 80 000 eura. Ovo su uvjeti ...

Irsko otočje
Shutterstock

Irska offshore zajednica u cilju oživljavanja ruralnih i napuštenih krajeva nudi velikodušne novčane naknade. Ako ste ikad sanjali o tome da odbacite sve i ponovno osmislite svoj život na udaljenom otoku, ovo bi mogla biti vaša prilika.

Irska je pokrenula program u kojem će isplaćivati izdašne novčane poticaje ljudima koji se odluče preseliti u neku od nacionalnih offshore zajednica. Inicijativa je dio politike 'Our Living Islands', kojom irska vlada želi povećati broj stanovnika na irskim otocima. Ukoliko vam dobro zvuči takav život, možete zaraditi do čak 80.000 eura.

Cilj ove kampanje je da se osigura da održive i udaljene zajednice mogu nastaviti živjeti i napredovati. Zvuči odlično, ali postoji jedna caka, odnosno nekoliko uvjeta za preseljenje, piše B92. Program 'Our Living Islands' pomaže zajednicama na 30 otoka koji nisu povezani sa kopnom mostovima. U okviru projekta, Irska će vlada isplatiti više od 80.000 eura novim stanovnicima offshore zajednica.

Međutim, to ne znači preseljenje u udobnu kućicu na otoku. Dobiveni novac će se morati upotrijebiti kako bi se obnovile napuštene i oronule kuće. Potencijalni stanovnici moraju kupiti nekretninu na jednom od otoka, kuća mora biti izgrađena prije 1993. godine i mora biti napuštena najmanje dvije godine.

Postoje i pravila u vezi s korištenjem gotovine koja je odobrena. Novac se može koristiti za građevinske radove poput postavljanja izolacije, strukturalnih poboljšanja i preuređenja, navodi Euronews.

Ukoliko vam to odgovara, prijave će se moći slati najkasnije do 1. srpnja. Lokalne vlasti na otocima malo se razlikuju u svojim politikama prihvatanja stranaca pa ako vas zanima saznajte više na internet stranici 'Our Living Islands'.

Postoje brojni slični primjeri širom Europe. Jedan od njih je zabilježen u Italiji. U jugozapadnoj talijanskoj regiji Kalabriji vlasti su odlučile da ponude do 28.000 eura svim zainteresiranim ljudima da se presele i započnu svoj život tamo. Ta akcija važi za sva sela u kojima ima manje od 2.000 stanovnika, kako bi se preokrenuo dugogodišnji trend depopulacije.