ZA LIJEP TEN SPREMNI NA SVE Ljudi riskiraju smrtonosno trovanje, a sve zbog izgleda

koštica marelice,marelice,trovanje,ten

Video na TikToku, koji ima više od 473.000 pregleda i 80.000 lajkova, prikazuje ženu koja objašnjava da je svoju čistu kožu dobila zato što je kao dijete jela koštice marelice postao je hit. 

Međutim, iako ona dalje upozorava druge da sami ne isprobavaju taj neobični tretman za njegu kože, očekivano pojavili su se novi slični uradci na ovoj platformi i potaknuli i druge da isprobaju taj, sve samo ne bezopasan trik.

Druga mlada žena tvrdi da je poskrivećki hranila svog dečka sjemenkama koje sadrže otrovnu kemikaliju i da je to očistilo njegove akne, a na drugoj snimci vidi se žena koja tvrdi da je njezin čist ten možda rezultat toga što je kao dijete pojela najmanje pet koštica marelice.

Evo zašto nikako nije pametno isprobati ovaj ‘trik‘ bez obzira kolike probleme s tenom imali.

Amigdalin koji se nalazi u košticama marelice, sjemenkama trešnje i sirovim orašastim plodovima u organizmu se pretvara u cijanid nakon konzumiranja i može uzrokovati trovanje. U koncentriranim količinama napada srce, dišni sustav i središnji živčani sustav te može ubiti čovjeka za nekoliko minuta, piše dnevnik.hr.

Dr. Neel Patel rekao je: "Hrana koja sadrži cijanid ima tendenciju da ga sadrži u vrlo niskim dozama i to nije zabrinjavajuće." Primjerice, sjemenke jabuke sadrže male količine cijanida. Čak i sa smrvljenim ili sažvakanim sjemenkama, trebali biste ih pojesti odjednom najmanje 150 da biste bili izloženi bilo kakvom riziku.

"Međutim, treba biti oprezan s košticama marelice. Ovo su sjemenke unutar koštice marelice", poručili su liječnici.

Europska agencija za sigurnost hrane navodi koštice marelice kao rizik od trovanja cijanidom. Konzumiranje više od tri koštice odjednom može premašiti preporučenu sigurnu razinu.

Dr. Patel je dodao: "Ovaj bi trend mogao biti vrlo opasan. Dugotrajni simptomi trovanja cijanidom uključuju komu, visok ili nizak krvni tlak, gubitak svijesti, probleme s plućima, napadaje, pa čak i smrt."