Nova cijena za hotel “Ero” oko 21,971.906 maraka

Hotel Ero, Mostar, Hotel Ero, Hotel Ero, Mostar, Hotel Ero, prodaja, nekretnine, HAZU, Mostar, hotel, Hotel Ero, Mostar, Hotel Ero, Hotel Ero, prodaja, pokušaj, Hotel Ero, Hotel Ero, Vlada HNŽ, kupovina, Mostar, Hotel Ero, prodaja, Hotel Ero, prodaja, Hotel Ero, djelatnici , Vlada HNŽ, Hotel Ero, Federalni premijer Novalić , Vlada HNŽ, Vlada HNŽ, Hotel Ero, Hotel Ero, novi dom , Vlada HNŽ, Hotel Ero

Kako se moglo očekivati, početne cijene za ovaj natječaj bit će manje i to za 10 posto.

- Točno je kako smo donijeli odluku i uputili je na federalnu Vladu o raspisivanju natječaja za prodaju hotela "Ero", i da je početna cijena manja za navedeni iznos. Naravno, radi se samo o početnoj cijeni na aukcijskoj prodaji, što znači da ona može biti puno veća, kazao je za Dnevni list Zijad Krnjić, ravnatelj Federalnog zavoda MIO/PIO.

Uvjeti prodaje

Prema tome, ukoliko znamo kako je početna cijena za mostarski hotel na prvom natječaju bila 24.413.229,70 maraka, nova, umanjena cijena trebala bi biti oko 21,971.906 maraka. Kako se moglo i očekivati, ova odluka donesena je nakon što se nitko nije javio na prvi natječaj krajem prošle godine, te su mnogi i tada navodili kako je cijena bila previsoka.

Ono što ne treba smetnuti s uma jest i činjenica kako eventualni kupac hotela "Ero" potrebni iznos mora platiti u novcu, a ne u bilo kakvim certifikatima i slično. Nadalje, u prvom natječaju jasno je stajalo kako bi kupac morao prihvatiti i zbrinjavanje djelatnika koji rade u mostarskom hotelu, a kojih je šezdesetak, pa se očekuje da tako bude i na drugom natječaju. Naravno, kako bi sve ovo uopće došlo do Agencije za privatizaciju FBiH, koja dalje raspisuje natječaj, sve mora proći kroz proceduru federalne Vlade, ali ne očekuje se da tu dođe do bilo kakvih zastoja.
Prvi pokušaj privatizacije

Osim navedenog natječaja koji je bio raspisan krajem prošle godine, hotel "Ero" se pokušao prodati i ranije. Pokušaj privatizacije bio je još 2001., ali ta priča završila je na sudu. Naime, Ivan Bender, tadašnji ravnatelj Federalnog zavoda MIO/PIO, prema sudskoj presudi, u svibnju 2001. godine protuzakonito je prodao hotel "Ero" tvrtci "Tuh-Invest", čiji je ravnatelj bio Mario Boras. 

On je zbog ove transakcije, obavljene bez suglasnosti tijela MIO/PIO, također osuđen na zatvorsku kaznu od godinu i 11 mjeseci zatvora. Bender je osuđen 2003. na 4,5 godina zatvora, a kaznu, po sporazumu između BiH i Hrvatske, izdržava u zagrebačkom zatvoru Remetinac. S obzirom na nedostatak ponuda, i sadašnji pokušaj privatizacije hotela "Ero" mogao bi završiti neslavno, a Zavod MIO/PIO ostati bez sredstava koja bi mu uvelike olakšala funkcioniranje.