Marija nastavila rally koji je pokrenuo njezin pokojni otac

Iznad motela Hajdučke vrleti održan je 1. memorijalni OFF Road Rally “Vinko Vukoja Lastvić”, u čast prvog predsjednika Hajdučke Republike Mijat Tomić. Početak utrke bio je u subotu do Širokog Brijega i natrag na Blidinje. Jučer, prije utrke, položeni su vijenci i odana počast pokojnom Vinku Vukoji Lastviću, a potom su utrke počele u trima kategorijama, piše večernji.ba.

Vozači iz BiH i regije

Sudjelovali su ‘smrtni’ vozači iz cijele BiH. Organizator sa suradnicima bila je Marija Vukoja, kći pokojnog Vinka Vukoje koja je iskazala neobičnu snagu i organizacijske sposobnosti za ove utrke na kojima su se našli brojni Hercegovci i Bosanci, ali i ljubitelji prirode i ovakvih atrakcija iz inozemstva. Odlučili smo, nakon smrti moga oca Vinka, nastaviti njegovu želju da se ova utrka u organizaciji Automoto kluba Vran-Blidinje ne prekine, rekla nam je mlada Marija, buduća predsjednica, kako doznajemo, Hajdučke Republike Mijata Tomića. Svi sudionici prisjetili su se neobične snage pokojnog Vinka koji je i sam bio vozač i pobjeđivao. - Na jednoj vrlo opasnoj nizbrdici Vinko je vozio novinarsku ekipu s kojom sam bio i ja. Stali smo. Mi smo se uplašili i rekli – kuda dalje, stradat ćemo. No, iskusni i sigurni Vinko nas je hrabrio – možda nećemo, ispričao nam je taj detalj Grgo Mikulić, direktor Turističke zajednice ZHŽ-a.

Ledila se krv u žilama

Svi koji su gledali ove utrke, ledila im se krv u žilama. Zabilježili smo i nevjerojatan događaj. - Svi su, pa i mala dječica, snimali opasnu utrku. Na nekoliko je mjesta bilo neprolazno jer su uzbrdice bile čak i do 80 posto uspona. No, većina je prelazila i te prepreke. Najvažnije u svemu jest da se sve odigralo u najboljem redu i pored brojnih opasnih dionica.- Istina, tek se jednom auto okrenuo i prevrnuo na bok te zaustavio na krivini, ali je sve dobro prošlo. Na kraju su suci posložili ocjene, a sudili su Nikola Kenđer i Miladin Šućur iz Banjaluke. Bitka za pehare vodila se u tri kategorije. U prvoj klasi pobijedio je Posušanin Tomislav Bakula, ispred Salke Aleksića (B. Luka) i Rudija Grižana iz Slovenije (Ljubljana). U drugoj klasi poredak je slijedeći: Amir Jašarević (Sarajevo) Kemal Orman (BNusovača) i Stipe Pavković (Rakitno-Posuešje). U trećoj je najbolji bio Adil Šurković (Sarajevo), zatim Tomo Krivić (B. Luka) i Marija Vukoja (Blidinje-Posušje).