DOZVOLJENI DANI Jablanički Stožer potvrdio kako vrijede ista pravila o kretanju za starije i djecu

Umirovljenici
Hercegovina.info

Općinski stožer civilne zaštite Jablanica je priopćio je kako i za Općinu Jablanica vrijedi nova zapovijed o zabrani kretanja osobama mladim od 18 i starijim od 65 godina osim u dozvoljene dane.

Tako su i u Općini Jablanica određeni dani u tjednu za osobe starije od 65, a tri dana u tjednu za mlađe od 18 godina.

"Obavještavaju se građani Općine Jablanica da naredbe Federalnog, Županijskog i Općinskog stožera civilne zaštite od 24. travnja o zabrani kretanja osobama mlađim od 18 i starijim od 65 godina su na snazi do 30. travnja", piše u priopćenju.

Naglasili su kako je zabranjeno kretanje osobama starijih od 65 godina osim u dane ponedjeljak 27. travnja i srijeda 29. travnja u vremenu od 9.00 do 13.00 sati.

"Osobama starijim od 65 godina koje su smještene u ustanovama socijalne zaštite dozvoljeno je kretanje u predviđenom periodu u krugu objekta."

Također, ističemo da je zabranjeno kretanje osobama mladim od 18 godina osim u dane utorak 28. travnja i četvrtak 30. travnja u vremenu od 14.00 do 20.00 sati.

Naveli su kako se prilikom dozvoljenog kretanja u naznačene dane i termine moraju se poštovati mjere korištenja osobne zaštitne opreme (maska), te socijalna distanca od najmanje 2 metra.

Zabrane se ne odnose na osobe koje imaju ustavno pravo i obavezu izvršavanja određenih dužnosti u zakonodavnoj ili izvršnoj vlasti (zastupnici u zakonodavnirn tijelima u BiH, članovi Predsjedništva BiH, Vijeća ministara BiH, vlada I entiteta itd., kao i osobe koje su radno aktivne i profesionalno angažirane u pravosudnim i drugim tijelima (suci, tužitelji. notari).

Odluka se ne odnosi također na radno aktivne i profesionalno angažirane osobe u subjektima čiji rad nije zabranjen naredbama Općinskog stožera civilne zaštite Jablanica, kao i na osobe kojima je neodložno potrebna zdravstvena pomoć ili u slučaju potrebe pružanja skrbi djeci ili starijim osobama. Zabrana ove naredbe ne odnosi se na djecu sa posebnim potrebama i djecu ili osobe kojima je neodložno potrebna zdravstvena pomoć.

Podsjetimo kako su ove mjere na snazi do 30. travnja, a kakve će biti i hoće li biti novih naredbi u svibnju nije poznato.