TRPE GUBITKE Trgovci na otvorenom žale se zbog propadanja robe uslijed visokih temperatura

Tržnica Trebinje
Ilustrativna fotografija/Hercegovina.info

Tropske vrućine, osim što negativno utječu na zdravlje građana, rizične su i za hranu, osobito lako kvarljivu robu. Podaci inspekcija i udruženja potrošača pokazuju kako u prometu nisu namirnice i roba štetni po zdravlje ljudi. Ipak, trgovci na otvorenom se žale na gubitke koje trpe zbog propadanja robe uslijed visokih temperatura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prodavači na Gradskoj tržnici žale se kako im propadne 50 posto sezonskog voća i povrća zbog velikih vrućina. Što prodamo do 12 sati to je sve, kažu, jer poslije nema kupaca, ne izlaze zbog vrućine. Ipak, tvrde da je najsigurnija ispravnost hrane na tržnici, piše BHRT.

''Troškovi su jako veliki. Paprike, paradajz, ako prenoći drugi dan punimo korpe za smeće i idemo u minus'', kazao je Novak Topić.

"Jest najsigurnija, jer svaki dan robu dobivamo novu, ne stoji po 10-15 dana'', izjavila je Duška Cvijetić.

Građani su podijeljenog mišljenja kada je riječ o ispravnosti hrane.

''Do sada nismo imali bar u ovom periodu bez obzira na vrućine žalbe potrošača da su naišli na proizvod koji nezadovoljava i da su imali problem'', kazao je Jovan Vasilić, predsjednik Udruženja potrošača "Zvono".

Inspektori za hranu u Inspektoratu Republike Srpske su od 200 kontrola u proteklih mjesec i pol u 40 slučajeva utvrdili različite nepravilnosti i izrekli ukupno 30.000 maraka kazni. Naglašavaju da zatiču jako malo pokvarene hrane.

''Mnogo češće utvrđujemo nepravilnosti koje za posljedicu mogu imati neispravnu hranu nego što zatičemo neispravnu hranu na licu mjesta. Održavanje higijene, vršenje sanitarnih pregleda osoba koja pripremaju i poslužuju hranu, adekvatno čišćenje'', izjavila je Dušanka Nikolić, glasnogovornica Inspektorata Republike Srpske.

Ugostitelji su svjesni da će se svaka bahatost u skladištenju, proizvodnji i posluživanju hrane loše odraziti na poslovanje.

''Vodimo računa da sve prostorije gdje držimo namirnice, skladišta držimo pod klimom tijekom cijelog dana i pojačano kontroliramo ispravnost svih namirnica'', kazao je Goran Kurtinović, ugostitelj.

Preporuke stručnjaka građanima su da tijekom tropskih vrelina dovoljno hidriraju organizam i unose osam do 10 čaša vode dnevno. Također da jedu lako probavljivu hranu, supe, sezonsko voće i povrće, integralne žitarice.

''Izbjegavati obilne obroke, prženu hranu, masnu hranu, industrijske prerađevine, proizvode od bijelog brašna, zaslađene gazirane napitke bogate kofeinom i alkoholom'', poručila je nutricionistica Maja Trifković.

Iz Inspektorata i Udruženja potrošača apel građanima da prijave svaku uočenu neispravnost hrane na prodajnim mjestima.