VIDEO  Nezapamćen pomor hercegovačkih mušula, kamenice nikad bolje

Neum, školjke, kamenice
Hercegovina.info

Školjkari u Malostonskom zaljevu ne pamte pomor mušula kakav se dogodio ovo ljeto. Kod većine njih mortalitet ove morske delicije je viši od 90 posto. Isto stanje je i kod hercegovačkih školjkara u Neumu. Ante Džono kaže kako se ni njegov otac ne sjeća ovakve situacije s mušulama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pomor je krenuo prije mjesec i pol dana. Ovo se nikada nije dogodilo. Moj otac se bavi ovim poslom preko 30 godina i ne sjeća se da se ovakav pomor ikada dogodio", kaže Ante Džono za Hercegovina.info.

Sadržaj se učitava...

Pretpostavlja se da su uzrok svemu izrazito visoke temperature koje su nas pratile u srpnju i kolovozu. No, Ante nije siguran da je samo to razlog.

Mušule, Neum, školjke

"Izrazito visoke temperature smo imali i prijašnjih godina, no nije se dogodilo ništa strašno. Moja neka pretpostavka je da je riječ o nekoj bakteriji kojoj je pogodovala toplina mora, no to ne mogu tvrditi jer nisam stručnjak za to. Mislim da se mušuli dogodilo što i periski prije nekoliko godina kada je sva izumrla. Činjenica je da su kamenice i ostale školjke u dobrom stanju", ističe.

Kamenice, školjke, Neum

S kamenicama je prezadovoljan.

"One nikada nisu bile bolje do sada. One najbolje budu sredinom ožujka, a tijekom ljeta budu prazne, budući da se mrijeste, ali ove godine to nije bio slučaj. Kamenice su ostale uistinu pune. Očito je da je njima pogodovala toplina mora".

Neum, školjke, kamenice

Mušula se kaže ipak nešto uspjelo spasiti.

"Do polovice sedmog sam nešto mušula i izvukao I plasirao. No, kada sam primijetio da se s njima nešto događa, sve sam obustavio. Vjerojatno sam mogao izvući još nešto, ali jednostavno nisam htio. Pozvao sam kolege iz Stona i rekli su mi da je i kod njih isto stanje". 

No, već se treba razmišljati što napraviti za iduću sezonu.

"Već imam problem za sljedeću godinu što se tiče mlađi, od 95 posto njih nema ništa. Sljedeća godina je izgubljena, što zbog pomora, što zbog orade. Pokušat ću obnoviti mlađi za sljedeću sezonu, to jedino što mi je preostalo", kazao nam je ovaj hercegovački školjkar.

Neum, školjke, kamenice

Ono mušula što su Ante i drugi neumski školjkari uspjeli izvući i plasirati do polovine srpnja prodavalo se za 3 KM po kilogramu, dok je cijena kamenice 1,5 KM. U Hrvatskoj je cijena kamenica 1 euro, pa se očekuje da će i kod neumskih školjkara cijena ići blago na gore, dok će cijena mušula s obzirom na ovu situaciju neminovno morati rasti. 

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.